Balanc o metodě ledového muže Wima Hofa: zbavte se stresu a nemocí mrazem a dechem

15. leden 2019

„To nedám, jdu ven, to stačí,“ říká žena, která stojí jen v plavkách a čepici po prsa v mrazivě chladném jezeře. Po hladině plavou kousky ledu, teplota nepřekračuje 3 stupně. „Je to všechno v hlavě, to zvládneš!“ podporuje zkřehlou účastnici Petr, který s dalšími přijel na seminář metody Wima Hofa. Metoda kombinuje dechová cvičení, otužování a práci s myslí. Pravidelný trénink prý zlepšuje imunitu, snižuje stres a přináší radost do života.

„Žijeme v době chronického psychického stresu a odtržení od přírody. Dechové cvičení je dobré právě na stres a otužování uzemňuje, vrací člověka do těla,“ tvrdí lektor metody a nadšenec do otužování Jiří Uhlíř. Jiří se díky metodě cítí vitálnější. Mluví o své mamince, která ji začala praktikovat před třemi lety a brzy jí bude sedmdesát. „Během pár měsíců jí to vrátilo vitalitu, chodí po horách a užívá si život. Dokonce mohla omezit některé léky.“

Seminář metody Wima Hofa

„Já chci být zdravá a žít dlouho,“ svěřuje se po netradiční jezerní koupeli Jana, která je trochu v euforii. Imunitní systém se prý pravidelným otužováním posílí. Otužilci říkají, že jsou méně často nemocní a že nemoci u nich mají kratší a menší průběh. „Jakákoliv viróza nebo infekce probíhá rychleji. A už je tolik niterně neprožívám. Znáte to, taková ta smrtelná mužská rýmička. Už to není na umření, jen plný nos,“ všiml si na sobě účinků Petr.

Petr dopady otužovacího a dýchacího tréninku měřil. Má chytré hodinky, které podle pohybu a tepu srdce odvozují, jakou míru stresu prožívá. Křivka stresu začala pozvolna klesat od doby, kdy s praxí Wima Hofa začal. „Dokážu udržet disciplínu, to je výhoda. Mám rituál. Vstanu, posadím se v posteli a začnu dýchat. Trvá to zhruba 25 minut. Pak posiluji a dám si studenou sprchu a stojky.“ I když technologie nejspíš není úplně přesná, naměřený pokles Petr potvrzuje i subjektivně, cítí se zkrátka lépe.

„Otužování může být nápor. Musí se dělat postupně. Dechové metody by se měli vyvarovat lidé s epilepsií a těhotné její určité části,“ upozorňuje lektor Jiří. Pokud nejste v dobrém zdravotním stavu nebo o něm máte pochybnosti, nechte se před jakýmikoliv podobnými technikami, včetně té od Wima Hofa, vyšetřit lékařem.

Wim Hof začal vyvíjet svou metodu poté, co jeho žena spáchala sebevraždu a on zůstal sám na péči o čtyři děti. Je držitel 26 světových rekordů. Vydržel v ledové lázni jednu hodinu a 53 minut, vylezl do výšky 7200 metrů nad mořem a měl na sobě jen šortky a sandále. Uběhl maraton za polárním kruhem, také jen v šortkách. Tvrdí, že umí vědomě ovládat svůj imunitní systém, což potvrdil vědecky pokusem na Radboud University Medical Center v Nizozemsku.

Co se stalo s novinářem, který označil Wima Hofa za šarlatána a vydal se vyvrátit jeho metodu? Kdy se projeví účinky pravidelného cvičení metody? Můžete se ji naučit sami bez lektora? Poslechněte si celý Balanc.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.