Balanc o trapném tichu u kadeřníka: improvizujte v komunikaci a zlepšete nezáživný small talk

2. říjen 2018

„Improvizace je pro mě způsob žití v přítomném okamžiku. Náš mozek je zvyklý věci hned hodnotit, aby se ve světě vyznal. Ale tím si zavíráme dveře před změnou,“ myslí si Vanda Gabrielová, lektorka improvizace, která učí, jak vyjet za zajetých kolejí a lépe a svobodně si vybírat reakce na aktuální situace kolem nás. „Improvizace je nástroj, někdo chce zlepšit sebevědomí a asertivitu, jiný se potřebuje naučit prezentovat před lidmi.“

Vystupování na veřejnosti a komunikace s větším počtem lidí dělá větší potíže spíše introvertům. Improvizování nabízí možnost, jak se učit vystoupit z vnitřního světa do světa tam venku a reagovat na situace svobodněji. „Byla jsem hodně introvertní a překáželo mi to. Naučila jsem se vnímat svět jinak. Dělalo mi problém mluvit před třemi lidmi zároveň, dneska vystupuji na jevišti a práce mě baví,“ popisuje Vanda, která improvizaci studovala v americkém Chicagu.

Improvizace je spojená s humorem, dobrá konverzace je často proložená zábavnými momenty a přirozeným úsměvem. „Humor vzniká ve chvíli, kdy nám je dobře. Ale zároveň to může být sebeobrana. Důležité je vnímat sám sebe i druhé,“ rozhovořila se o humoru a empatii Vanda, která radí nebát se a zkoušet. Pokud je někdo zamračený, nemusí to nutně znamenat, že se necítí dobře. Třeba má jen takový tvar tváře.

„Kvalitu konverzaci dodá aktivní naslouchání, člověk má dvě uši a jednu pusu. Není dobré mít připravenou odpověď dopředu, ale skutečně poslouchat a reagovat až na to, co zazní.“ Ticho podle Vandy nemusí být v konverzaci problémem, je přirozenou možností, jak povídání směrovat jinam, jak se nadechnout. Během small talku je důležité začínat u společných témat a postupně nabízet cestu do větší konverzační hloubky.

Všechny rady a doporučení o komunikaci od Vandy Gabrielové si můžete poslechnout v dalším vydání magazínu Balanc.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.