Banán ve Špíně: Přečkat zimu sám na Šumavě je black metal

16. leden 2017

S Milanem Trachtou, známým pod přezdívkou Banán, bychom se mohli bavit o spoustě hardcore punkových zajímavostí od devadesátek do dneška. Je totiž jen málo lidí, kteří za sebou mají tak dlouhou kapelní historii. My jsme však tentokrát nechali Balaclavu, Spes Ereptu a další skupiny spát a bavili se především o čerstvých nahrávkách, ve kterých má Banán prsty – o splitu Kovadlina/Telefon a albu Zdi nemluví jeho nejmladší kapely I Am Pentagon. Nad nahrávkami Descendents jsme probírali, jak (ne)dospět, vyrovnat se se složenkami, a řeč přišla i na bydlení na Šumavě.

Když se loni na troskách Hanby zrodila Kovadlina, sestávající z členů kapel, jako jsou Tomáš Palucha, Repelent SS nebo Priessnitz, dlouho se neotálelo a v rychlém sledu parta vypustila ven EP, vydala se na turné do Finska a po letní velké desce Životy těch druhých přišli ještě před koncem roku se splitem s kultovní rožnovskou punkovou kapelou Telefon. K nahrávání však došlo poměrně narychlo, rozhodlo se o něm někdy nad ránem v Kopřivnici při letním miniturné. Banán nám prozradil mimo jiné, proč pro něj bylo důležité dát na split cover od rožnovské skupiny Co-Ca.

Nejnabitější program ovšem teď měl s I Am Pentagon, novou kapelou sestavenou z lidí, se kterými hrál už před patnácti lety, jak říká. Deska Zdi nemluví měla křest na konci roku na Sedmičce a obal k ní dělal Lukáš Franz, který se loni podepsal pod obaly hned několika českých alb. Kromě detailního rozboru práce na nové desce jsme se nakonec dostali i k poslouchání black metalu a Oldřicha Janoty na Šumavě. A i k tomu, jaké to bylo dávat dohromady poslední Hlubokou Orbu bez jejího dlouholetého autora Filipa Fuchse.

autoři: Petr Wagner , Miloš Hroch , Judita Císařová , Honza Šamánek
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.