Barbora Davidová v Universu: Z Prahy na Stanford

13. duben 2017

Hostem pořadu Universum je maturantka Barbora Davidová. Jako jedna z mála českých studentek a studentů byla přijata na Stanford University. Jak vůbec vznikl nápad jít na vysokou školu do zahraničí a co k tomu potřebovala zvážit?

„Líbil se mi americký systém, kdy si student nemusí hned od začátku vybrat specifický obor. Hlásí se na univerzitu jako celek a první rok může prozkoumávat obory,“ vysvětluje Barbora. „Vždycky jsem měla ráda matematiku a fyziku, ale vždycky je možnost, že mne na škole zaujme něco humanitního.“ Profesně se Barbora vidí v podnikatelském sektoru.

Na gymnáziu PORG, kde se právě teď chystá k maturitě, se studenti připravují na to, že je možné vyjet studovat do zahraničí. „Naše třída se tak před dvěma lety rozdělila na dvě skupiny. Jedna dělá českou maturitu a směřuje na vysoké školy u nás. Druhá dělá mezinárodní maturitu IB a směřuje do jiných míst v Evropě. Pár nás směřuje do Ameriky. Je to tak půl na půl,“ popisuje situaci.

„Americké školy lze rozdělit na dvě skupiny. Jedna je takzvaně ‚need blind‘, což znamená, že tam berou studenty bez ohledu na to, jestli na to mají. Druhá je ‚need based‘ a to je i případ Stanfordu. Já jsem se tedy nehlásila s tím, že budu potřebovat finanční podporu. I když všude píší, že na to v přijímacím řízení nehledí, říká se, že se tím může snížit šance se tam dostat. Samozřejmě ale nemám sedm milionů na studium. Spoléhám na to, že si mě vytipuje nějaká firma, pro kterou budu moct pracovat už během studia a která za mne studium zaplatí.“ Druhou variantou je studentská půjčka.

Barbora v přijímacím řízení zaujala neobvyklými koníčky. Patří mezi ně zájem o ženská práva a lezení po horách. V rozhovoru probíráme její pohled na současný euroamerický feminismus, který je v mnohém kritický. Trochu času zbylo i na povídání o horách a nejzajímavějších vrcholech, kam se Barboře zatím podařilo vystoupit.

Poslechněte si celý rozhovor!

autoři: Jana Římanová , nol
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.