Berlínské ozvěny Stephena Malkmuse & The Jicks

22. srpen 2011

Deskou tohoto týdne bude na Radiu Wave album Stephena Malkmuse a jeho kapely The Jicks, které nese název Mirror Traffic. Přečtěte si profil tohoto významného kalifornského muzikanta s bohatou historií, který čerstvě přesídlil i s rodinou do Berlína.

Pětačtyřicetiletý kytarista a zpěvák Stephen Malkmus je v myslích všech milovníků indie-rocku neodmyslitelně spjat především s kapelami Pavement a Silver Jews, které v 90. letech minulého století dosáhly bezmála kultovního statutu. Když se ikonická formace Pavement v roce 1999 rozpadla, Malkmus participoval na projektu Kim´s Bedroom, kde se sešel se členy Sonic Youth nebo chicagským kytaristou Jimem O´Rourkem. Dva roky na to sestavil svou vlastní skupinu The Jicks, s níž vydal v roce 2001 debutové album, do jehož názvu vtiskl na nátlak firmy Matador výhradně své jméno a příjmení. Kvalitativně sestupná tendence posledních alb Pavement a naopak vysoká úroveň materiálu na Malkmusově „sólové" prvotině vedla dobovou kritiku k úvahám, zda si Stephen neschovával své nejlepší nápady z posledních let právě na tento projekt, nebo zda ho dokonce ostatní členové jeho někdejší domovské kapely nebrzdili v kreativitě.
Celý profil Stephena Malkmuse & The Jicks najdete v naší Databázi interpretů.

Rubriku Deska týdne sledujte každý všední den v 10:40, kompletní souhrn si pak můžete poslechnout v sobotu od 17:00 v pořadu Stopáž.

Spustit audio