Bilancujeme zahraniční rap. Kdo překvapil, zklamal a zadefinoval v roce 2023? Známe odpovědi!

29. prosinec 2023

Haló? Celoroční bilance toho nejlepšího ze světového rapového rybníku pro vaše hlavy je opět na stole. Nachystejte své Grammy nominace, poslední zelený čtvrtek letošního roku je tady. A s ním více rubrik, než samotná stopáž unese!

Poslední díl letošního roku je tady a to znamená jediné – po celkových čtyřiceti dílech, patnácti speciálech (s hosty i bez) a více než osmi rozhovorech s producenty a rappery – přišel čas na naší tradiční bilanci rapu za uplynulý rok 2023! A stejně jako tomu bylo na konci toho minulého, i letos je třeba toto resumé rozdělit na dva díly. Počínaje bilancí zahraničního rapu, na kterou v lednu navážeme výběrem z tuzemských rapových hroznů.

Jak v Grammy edici Scény s Opakem Dissu bývá zvykem, připravili jsme si pro vás mnoho kategorií, z nichž vybíráme to nejlepší, nejzvučnější, nejpřekvapivější ale i věci z druhé strany mince – tedy největší zklamání a tzv. MID roku. Na stole je tak celkem šest kategorií: deska roku, skladba roku, překvapení roku, objev roku a nelze opomenout ani naší oblíbenou vizuální vložku jménem cover roku, v neposlední řadě pak zklamání roku.

Na stůl přistáli jak naši favoriti tak i nominace od našich posluchačů. Do souboje se zapojili i rytíři z generace Z. Podrobnější výčet všech jmen, samotných důvodů k nominaci a více detailů si můžete už teď poslechnout v nabitém speciálu, kterým uzavíráme náš pátý rok na Radiu Wave. A pamatujte, bilance pokračuje s českým rybníčkem už další týden!

Kdo ovládl světový rap v roce 2023? Které rapové návraty nás potěšily? Který cover schvalujeme? Koho poslouchá generace Z? A co na to naši rytíři a rytířky? Dozvíš se víc ve velkém bilančním speciálu Scény s Opakem Dissu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.