Black History Month skončil, ale dialog musí pokračovat. O diverzitě a hudbě s DJ Zey a Hellwanou

5. březen 2020

Minulý týden skončil Black History Month, konající se každý únor od roku 1970. Jedná se o událost s počátky v Americe s účelem oslavovat kulturu afroamerických diaspor. Zároveň se pokouší otevřít diskuzi o historických, sociálních a politických problémech, kterým tyto komunity čelí.

V dnešní době se Black History Month slaví i v mnoha jiných zemích po celém světě, především v těch, které mají koloniální historii. A i když už je Black History Month u konce, dialog, který otevírá, by měl pokračovat po celý rok. Sešli jsme se proto s DJ Zey a rapperkou Hellwanou, abychom si popovídali o tom, jaké to je být v České republice člověkem jiné než bílé barvy pleti. A také o hudbě a o tom, jak by se česká hudební scéna mohla vyvíjet, aby se v ní cítili dobře opravdu všichni.

Zeynab Gueye, známá také jako DJ Zey, studuje v Praze antropologii a ve svém volném čase se věnuje hudbě. Zpěvačku a rapperku Hellwanu zase můžete znát ze Studio Sessions Radia Wave nebo také ze soutěže Czeching, kterou v roce 2018 vyhrála. Následující seznam reprezentuje jen zlomek umělců a skladeb věnujících se tématům, na která upozorňuje právě Black History Month.

Mhysa – Sanaa Lathan

„Částečně dělám DJing proto, že mě baví skrze hudbu hledat svoji vlastní identitu,“ říká Zey. „Je to kulturní identita, nějaké vyrovnávání se s pocitem toho, že nevím, kam patřím. Toho, že mám napůl předky z Afriky a napůl z Čech. S nějakou etnicitou a zároveň se svojí queerness.“ Právě proto s ní hodně zarezonovala nahrávka Nevaeh od nebinární*ho hudebnice*ka Mhysa, rozebírající témata rasy a queer identity. Sám*a toto album popisuje jako „modlitbu za černé ženy a femme lidi, aby našly*i nebo byly*i vzaty*i do lepšího světa daleko od apokalypsy“. 

Hellwana – Halle Berry

Nešlo by, abychom se s Hellwanou bavili o hudbě a nezeptali se i na její tvorbu: „Nedávno jsem vydala song v češtině, který je o tom, jaké to je být tmavé pleti v České republice. Je to i o násilí ze strany mužů na ženách. Je to satiricky napsané, snažila jsem se spojit veselou hudbu s tímto tématem. Chtěla jsem vidět, jak to zafunguje na lidi.“

Princess Nokia – Gemini

Zey si oblíbila nejnovější album Princess Nokia Everything Is Beautiful: „Hodně řeší otázku sebevědomí, vztahu sama k sobě. Dokáže docela jednoduše a sebevědomě říct spoustu věcí, za které si myslím, že se spousta lidí stydí. Vede to člověka k větší odvaze a menšímu studu za to, jaký sám je.“

Little Simz – Backseat

Podle Hellwany má pozitivní přístup k diverzitě německý pořad Colors Show, který je známý nejen svou hudební dramaturgií, ale i specifickými vizuály. „Myslím si, že je ta rozdílnost mezi hudebníky hodně cítit.“ Jedna z jejích oblíbenkyň Little Simz se částečně proslavila i díky vystoupení v tomto pořadu.

Jamila Woods – Basquiat

Skladby na albu Legacy! Legacy! Jamily Woods jsou pojmenované podle důležitých postav z afroamerické historie. Vybrané písni dal jméno malíř Jean-Michel Basquiat. Zey doplňuje: „Ta skladba odkazuje na jedno video s Basquiatem. Není schopen říci, proč je frustrovaný. Je to abstraktní, těžko popsatelný vztek namířený vůči systematickému utlačování, které je pociťované, ale samo o sobě těžko popsatelné. Prohlubovaná frustrace pak zpětně živí stereotypizaci afroamerické komunity.“

Dj Yin – Jealousy 

„Hodně mě z feministické perspektivy zajímá, co se děje v Africe. Tamní emancipační hnutí se nachází v úplně jiném kontextu, než v jakém jsou hnutí v zemích globálního severu,“ říká Zey. DJ Yin v Nigérii je jen jednou z mnoha žen, které se pokouší dodat ostatním sílu skrze svou tvorbu.

Stormzy – Blinded By Your Grace Pt. 2

„Stormzy je hudebník, který mluví o těchto věcech – hlavně o politickém dění. Navíc je to taková ikona, kterou všichni poslouchají,“ vysvětluje Hellwana. Stormzy je jedním z předních grimeových rapperů v Británii a je známý svou kritikou vlády a jejího problematického nakládání s obyvatelstvem jiné než bílé barvy pleti.

Které platformy a labely podporují diverzitu na české hudební scéně? Který hudební žánr v České republice podle Zey a Hellwany chybí? Čím je podle Zey dána nízká reprezentace nebílých umělců u nás? To vše a víc se dozvíte v audio příspěvku!

autor: Dora Rodriguez
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka