Blanka Milfaitová cestuje po světě, sbírá suroviny a vaří marmelády pro královnu

25. listopad 2015

Blanka Milfaitová vystudovala učitelství, obor matematika a fyzika. Pracovala v nábytkářské firmě, kde dělala administrativu a prodávala zboží, a těsně po třicítce se rozhodla, že už takhle žít nechce. Odstěhovala se na Šumavu, otevřela si kavárnu, začala péct dorty a vyrábět marmelády. Svůj příběh přišla vyprávět i do Automatek. V tričku a v mikině, protože v Praze je výrazně tepleji než na Šumavě.

„Když vystavíte pár faktur, tak vás to upřímně nijak nenadchne. Chtěla jsem něco, co za mnou bude vidět. Chtěla jsem mít kavárnu a péct tam svoje výrobky. Hromada papírů, co vyleze z tiskárny, a spousta odepsaných mailů, to není moc kreativní práce,“ říká Blanka Milfaitová.

Na Šumavě našla pana P. a i přesto, že už ani nedoufala, že bude mít děti, ve třiceti pěti letech porodila holčičku. „Do té doby jsem děti ani nechtěla, přišlo mi to takové zbytečné. A bylo to jenom tím, že mi chyběl ten druhý. Ten, kdo chce věci sdílet stejně jako já.“

 

Motivující příběh, který by se mohl rovnat českému vydání bestselleru Jíst, meditovat, milovat, dovršila Blanka vítězstvím v prestižní gastronomické soutěži The World’s Best Artisan Marmalade Maker a v soutěži Great Taste Awards. Její marmelády získaly titul Nejlepší marmelády na světě a dodávali je i na stůl britské královské rodiny.
„Chtěli jsme nejdřív rozšířit náš sortiment v kavárně. Rozhodli jsme se napřed pro paštiky, ty nevyšly úplně nejlépe, a tak nakonec marmelády vyhrály. Jsou mi blízké a ráda je dělám,“ dodává. Blanka Milfaitová ale nevaří marmelády jen na Šumavě, jezdí si pro suroviny do celého světa a při expedici žije v obytném voze i se svou dvouletou dcerou a manželem. Cestují po světě, trhají ovoce a vaří.

„Jezdíme si pro suroviny do marmelád a jednou jsme jeli do Provance pro levanduli. Sklízeli jsme ji na poli a nějaký pán se ptal, co tam děláme. Řekli jsme mu, že používáme levanduli do marmelád, a on nám nabídl bílé broskve ze své zahrady. V tu chvíli jsme si stýskali, že s sebou nemáme hrnec a vařič, že nemůžeme marmeládu uvařit na místě. A pár měsíců nato jsme vyjeli na marmeládovou expedici,“ upřesňuje. Blanka Milfaitová vítězstvím v soutěži nejlepších marmelád světa automaticky získala smlouvu na dodávání marmelád do obchodu britské královské rodiny, odkud putují na královský stůl. „Teď už jsme dodávání marmelád zrušili. Už prodáváme jen u nás v kavárně.“

Blanka Milfaitová vaří marmelády v malém a odmítá nejlepší světovou klientelu. „Jediné, co si přeji, je, abychom měli spokojenou rodinu. Marmeláda není to nosné, co v životě chci, rodina je pro mě to nejdůležitější,“ ukončuje náš rozhovor Blanka Milfaitová.

Poslechněte si celý rozhovor – o cestování s malým dítětem a „velkým“ břichem v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.