Bohatý skejťák a chudý Gucci. Návštěva ve sdíleném šatníku Jana Ciny a Petra Vančury

26. květen 2020

„Jsem někde pryč a najednou vidím na Instagramu Petra v mojí džísce. Většina mých věcí je oversize, takže Petr je ve výhodě, i když má větší velikost,“ bavíme se s Janem Cinou a Petrem Vančurou o výhodách a háčcích sdílení oblečení v páru. Co si navzájem půjčují a jak se liší jejich styl? Kdo z nich je „chudý Gucci“ a kdo „bohatý skejťák“? Pojďte s námi na návštěvu k páru, který sdílí lásku k umění, designu a blešákům.

Jestli může být nějaký módní trend opravdu udržitelný, pak je to právě sdílení. Teoreticky to zní pěkně, ale v praxi je to komplikovanější. Na návštěvě u hereckého páru Jana Ciny a Petra Vančury jsme se bavili o tom, jak mohou dva lidé s rozdílným stylem a různými velikostmi sdílet část šatníku.

Jan a Petr patří podle mého názoru k nejlépe oblékaným lidem v Česku. Jejich outfity mají styl, myšlenku a vtip, ať už jdou na premiéru filmu, nebo jenom na roh do večerky. Mají skvělý cit pro kombinaci mladého designu, krejčovské klasiky, všední sportovní módy a excentrických vintage pokladů.

Když se ptám na nejhodnotnější kousky v jejich šatníku, ukazují mi Jan s Petrem úlovky z pouličních trhů v Brightonu nebo v San Francisku. A prozrazují, že se už dlouho odhodlávají k absolvování jednoho pražského blešáku v roli prodejců. V podcastu se dozvíte, jaké oblečení pro ně má největší hodnotu a proč jim záleží na tom, aby se s novými majiteli svých věcí osobně setkali.

Petrova oblíbená bižuterie pořízená na improvizovaném bazárku v obchodě s pivem z celého světa

Vedle sbírky jedinečných blešákových úlovků patří k perlám šatníku Jana Ciny a Petra Vančury kousky od českých designérů a rodinné poklady. Kšiltovka od Sofye Samarevy, náhrdelník od Jana Černého, prsten od Janji Prokič nebo památka po babičce: „Já jsem s babičkou žil a ona tenhle prsten nosila pořád. Mám ho spojený s tím, jak mě hladívala rukou po vlasech, vařila mi jídlo a pečovala o mě. Moc pro mě znamená,“ popisuje svůj nejcennější šperk Petr Vančura.

Poslechněte si, co o Petru Vančurovi a Janu Cinovi prozradí jejich šatník. Kdo je sporťák a kdo rád vypráví příběhy? A kdo z nich si ze společných skříní půjčuje a kdo krade?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.