Bolest jako informace. Proč mají někteří rádi pálivá jídla, tvrdý sex a proč ulevuje sebepoškozování

1. prosinec 2020

„Bolest, psychická i fyzická, je zpráva o tom, že se něco děje. Když si vezmeme léky na bolest, ulevíme si na chvíli, ale nepoznáme příčiny,“ říká v Balancu Michal Kniha, terapeut, lektor a mediátor. Bolesti a nemoci se nelze úplně zbavit, i když je můžeme zmírnit. Poslouchat své tělo skrze to, co bolí, a choroby nám může pomoci. Když od nich chceme utéct, dáváme svému tělu zprávu, že mu nevěříme, že to nezvládne. Často se navíc zaměřujeme jen na symptomy, a ne na příčiny.

„V dnešní době, které bych dal přívlastek výkonová, považujeme bolest a nemoc za něco nežádoucího, za překážku.“ Ne vždy můžeme poznat, proč konkrétní bolest nebo nemoc máme. Někdy je to možné a je dobré se tím zabývat. Vybavují-li se nám v záchvatu kašle obrázky škodlivých cigaret, je dobré přestat kouřit, i kdyby za tento konkrétní kašel cigarety nemohly.

„Když si přizveme na pomoc léky, tělo si řekne, že nic nemusí dělat.“ Neznamená to samozřejmě, že bychom se měli vždy vyhýbat práškům a nechodit k lékaři. Je třeba ale nemoc přijmout, dát sobě i tělu čas na odpočinek. Pokud máme chronické bolesti nebo opakující se nemoci, je dobré ptát se proč. Zda nemohou souviset s životním stylem, nevhodným prostředím, ve kterém žijeme, nebo s nevyřešeným problémem.

„Když cítíme bolest, tak se vyplavují látky v mozku, které mohou přinést dobrý pocit.“ Proto někteří lidé mají rádi pálivá jídla nebo vyhledávají bolest během sexu. Na podobném principu funguje sebepoškozování. Člověk cítí vnitřní napětí, a když si ublíží, způsobí si bolest, tak se uvolní. Sexualita, vzrušení a bolest k sobě mají blízko. Bolest je také typ kontaktu, kterým se dostáváme do těla a do přítomnosti. To je dobré, ale neměl by to být jediný nástroj a rozhodně ho musíme používat opatrně a s mírou a nezpůsobovat tělu újmu sebepoškozováním.

Poslechněte si celý díl Balancu o bolesti a nemoci s dalšími informacemi.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.