Boost o hardcoru: Chceme to dělat trochu jinak, drsných a naštvaných tváří z koncertů už bylo dost

13. březen 2020

Stagnuje v Česku hardcorová scéna, nebo se najdou i nové, mladé kapely, které ctí a mají rády odkaz devadesátek? Netřeba si lámat hlavu, do Špíny tentokrát dorazily tři čtvrtiny čerstvé plzeňské kapely Boost, která nedávno digitálně vydala EP 2050. Nebyla ovšem řeč jen o moshpitu a Turnstile. Michal, Sochy a Tomáš totiž s sebou přinesli hodně bohatý a různorodý playlist.

EPčko 2050, které má podobně jako Toxxxův název alba 1000 trochu sarkasticky nastiňovat budoucnost, jež se v Boost ukrývá, zatím sice vyšlo jen digitálně, mladá kapela kapela jím však navázala na loňské demo. To si nahráli svépomocí v plzeňském Divadle Pod lampou. S novou nahrávkou, z níž ve Špíně zazněly obě skladby, už se raději kluci uchýlili do studia, výběr padl na čestický Hellsound.

Kromě oldschoolového 90s hardcorového zvuku, který vyplynul ze společného hraní tak nějak organicky, se ovšem Boost zas až tak moc do minulosti neohlížejí. A týká se to nejen grafické podoby obalů alb nebo témat, která ve svých textech zpracovává zpěvák Michal. U hardcorových kapel se většinou neřeší, že zpívají anglicky, nám to ovšem nedalo a potřebovali jsme zjistit, proč si své temné vize o společnosti Michal nezkusí do smršti riffů nafrázovat v rodném jazyce.

Probírali jsme i jejich napojení na lokální aktivity okolo magazínu Slush, potažmo Slush festivalu, a genezi Goulash Crew, pod kterou Boost i spřátelení Exude často hrají. Vzhledem k tomu, že spolu s Exude i křtili novou nahrávku, zajímalo nás, odkud tato provázanost vznikla.

Jak vypadá v současnosti scéna v Plzni? Kolik aktivních lidí na ní podle Boost najdeme? Kdo stojí za Goulash Crew? Jak se vůbec dali Boost dohromady? A co od nich můžeme v budoucnosti čekat? Proč mají rádi rap a rapovou estetiku? Poslechněte si celou Špínu s plzeňskými Boost ze záznamu!

Playlist:

Boost – Beaten
ADS – Waiting For The War
Show Me The Body – K9
Boost – Ghost
Dollar Prync – Cigán Jede Stoku
Boy Harsher – Modulations
Gulch - Self-Inflicted Mental Terror
Riff Raff – Carlos Slim 

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.