Bourání

12. srpen 2016

Architektura je všude kolem nás. Zásadním způsobem ovlivňuje naši psychickou pohodu. Stejný vztah, který poutá film a jeho soundtrack, spojuje architekturu a naše životy.

Přesto o ní víme tak málo. Existuje spousta nudných, banálních a špatných filmů. Jejich množství se podobá množství nekvalitní architektury. Chodit do kina ale není povinnost, televize se dá vypnout, nebo ji nemusíte mít. Městu a fyzickému prostředí se vyhnete těžko. Proto stojí za to, něco se o architektuře a o jejích tvůrcích - architektech, dozvědět. Kdo jsou, čím se zabývají, co je náplní jejich práce a co pro vás mohou udělat?

Bourání klišé, mýtů, předsudků a stereotypů v přímém přenosu na Radiu Wave, každé pondělí mezi 18. a 19. hodinou.

Pořad připravuje a moderuje: Adam Gebrian.

Historie pořadu: Vysíláme od února 2009. Bourání vzniklo jako pořad, jehož smyslem bylo představit architekty a jejich práci. S rostoucí sebedůvěrou moderátora postupně zmutovalo v rozhovory s kreativními lidmi z různých oborů, s architekturou volně souvisejících nebo nesouvisejících vůbec. V pořadu tak vystoupili rovněž grafičtí designéři, fotografové, filmaři, novináři, teoretici, historici, výtvarní umělci, designéři nebo objednavatelé práce. Překvapením se pro mnohé ukázalo, že problémy, které řeší tato různorodá skupina lidí rozdílných generací i povolání, jsou v zásadě totožné a tudíž i snadno srozumitelné. Původní skepse, že o hmotných, vizuálních věcech, stavbách není možné mluvit v rozhlase, byla rozmetána už v úvodu citátem filmového režiséra Roberta Altmana: „Rozhlas je vynikající médium. Když např. řeknete: „prásknul dveřmi, každý si může představit ty svoje. Ve filmu můžete ukázat pouze jedny.“ Jako červená nit se pořadem dosud táhne fakt, že všech pozvaných hostů si moderátor z nějakého důvodu váží a nikdy do pořadu nepozval nikoho pouze proto, aby ho mohl zkritizovat. Přestože by to bylo posluchačsky velmi atraktivní a volání po takovýchto rozhovorech se množí.

02162331.jpeg

Záznamy jednotlivých dílů najdete v iRádiu.

autor: ČRo Radio Wave
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka