Bourání s Pavlou Melkovou a Miroslavem Cikánem

1. únor 2012

Hosty 104. dílu Bourání bude architektka Pavla Melková a architekt Miroslav Cikán, kteří společně tvoří architektonický ateliér MCA.

Budeme si povídat o jejich poslední realizaci, revitalizaci bastionu Božích muk na Praze 2. Určitě ale dojde i na další působení na Vinohradech, na učení na FA ČVUT, na obecné téma rekonstrukcí a jako vždy na plány a ambice.

Pavla Melková (*1964)

Miroslav Cikán (*1964)

Předmětem činnosti atelieru je návrh architektury, interiéru, designu, včetně všech projektových fází až po management celé realizace.Atelier dále zajišťuje investorovi servis včetně cenové kalkulace, návrhu a kontroly smluv s dodavatelem stavby, kontroly kvality realizace a kontroly financování stavby. Kvalitní služby jsou garantovány mezinárodní praxí projektového managementu, zahraničními realizacemi, spoluprací se zahraničními investory a jazykovou znalost.

Popis školního ateliéru Miroslava Cikána na FA ČVUT:
Atelier by měl připravit architekty, kteří budou schopni vyhodnotit vnitřní kvality a informace stávajícího prostoru, krajiny, objektu, povrchu či uměleckého díla, vidět a číst vnitřní a vnější souvislosti a příčiny podstaty kvality viděného a toto chápat v širších vazbách v komplexní časové ose minulosti i budoucnosti. Atelier by měl zkoumat staré a současné formy, materiály a konstrukce a na základě poznání obou hledat obousměrný kontext s budoucností, jehož výsledkem by mělo být zkvalitnění a obohacení celku. Architekt by měl být tvůrcem s mírou pokory a environmentální empatií, ale i s jistou velkorysostí, vkusem a elegancí nacházet míru mezi konzervací a architektonickou tvorbou současnosti. Architekt by měl být schopen globální komunikace, poskytující širší informační kvalifikovaný prostor pro zisk hlubších informací a výměnu zkušeností, které by měly být zásadní pro potřebný nadhled a vidění podstatného.

www.mca-atelier.com

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka