Bourání s Vítem Masarem (Auto*Mat)

13. březen 2013

Hostem 131. dílu Bourání byl dosud nejmladší host, cyklista a aktivista ve veřejném prostoru Vít Masare.

A povídali jsme si pochopitelně povídat o jeho aktivitách a zkušenostech při prosazování změn, které mají výrazný dopad na život každého v Praze. Povídali jsme si o aktuálních tématech: zneprůjezdnění dolní poloviny Václavského náměstí a sobotní uzavírce Smetanova nábřeží, která začne probíhat od poloviny května. Jako vždy došlo i na plány i ambice.

Vít Masare (*1987)
Člen vedení a mluvčí iniciativy Auto*Mat. Jeho cílem je vytvářet lepší prostředí pro kvalitní život v Praze. Absolvent mezinárodních teritoriálních a stále ještě student bezpečnostních studií FSV UK. Pražan, který má své město rád a místo aby se za něj musel stydět, chce radši rozvíjet potenciál jeho kreativity. Ve snaze o rozvoj Prahy aplikuje poznatky ze studia mezinárodních vztahů, diplomacie a řešení společenských konfliktů. Za klíčovou považuje schopnost nazýrat na problémy perspektivou jiných lidí, jiných kultur, vést dialog. V Auto*Matu, který se zabývá zejména aktivizací společnosti, oživováním veřejného prostoru, podporou udžitelných forem dopravy a racionalizací dopravy automobilové, působí od roku 2010. Z turistického průvodce, který několik let poznával Prahu a její problémy v diskuzích se zahraničními návštěvníky, se díky zapojení v Auto*Matu proměnil v aktéra změn. Srovnání se životem bretonského Rennes a s Budapeští mu dodalo prvotní náboj k zapojení se a konkrétní představu o fungování živých měst. V rámci Auto*Matu se stará mj. o propojování a podporu aktivních jednotlivců a komunit, vyjednávání a lobbing. Několik let se staral o pražské cyklojízdy, stál u zrodu projektu Do práce na kole, koordinuje zahraniční spolupráci sdružení.

Souisející:
www.auto-mat.cz
www.zazitmestojinak.cz
www.dopracenakole.net
www.prahounakole.cz
www.cyklojizdy.cz
www.zelenamapa.cz

autor: Adam Gebrian
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.