Brutální průřez tvorbou a hořící glóbus. Pražská kapela Kung-Fu Girlz vydává debutové album

28. srpen 2020

Pražská punkrocková kapela Kung-Fu Girlz působí na scéně přes deset let. A stejně dlouho si dávali načas se svou debutovou nahrávkou. Po množství EPček nebo singlů před několika lety uzrál čas a začalo se pracovat na první velké desce. Ondra, Tomáš a Jirka – tři z pěti členů Kung-Fu Girlz – nám přišli vysvětlit, proč to tak zatraceně dlouho trvalo, jak bude vypadat křest jejich opusu a také proč nemůžeme tuto téměř dvacítku skladeb považovat za průřez celou tvorbou.

Málokdy se nám ve Špíně stane, že by se u jedné kapely sešlo vydání debutové desky a zároveň by se jednalo o kapelu, která by fungovala déle než pár let. Kung-Fu Girlz se podařilo obojí a po deseti letech existence se nyní připravují na vydání svého dlouhohrajícího debutu.

„Chtěli jsme to posunout trochu dál a taky konečně něco stvořit, ne jen hrát dokola ty stejný songy na zkušebně. Tak jsme nastoupili do studia a ten proces se nám trošičku protáhl, asi na tři roky,“ dovysvětlil hned na začátku Ondřej, který hraje na bicí, za jakých okolností a kdy se vydali do studia Megahit Lair a jak dlouho jim to celé trvalo.

Na albu je až rekordní počet skladeb, najdeme i hostovačky – například od Oi Oi Piratoie nebo Vojty Chmelíka. Ten taky vystoupí na křtu, který proběhne první zářijový pátek na strahovské Sedmičce. Proto jsme si tentokrát kromě prvních ochutnávek z nahrávky pouštěli i projekty, které na křtu zahrají.

Kung-Fu Girlz (i když v trochu jiném složení) byli ve Špíně před třemi lety, tehdy vydávali společný split 7” s kapelou Burning Steps. Benefiční singl se snažil vydělat peníze pro organizaci Lékaři bez hranic, při té příležitosti jsme probírali i politiku a texty kapely.

Tentokrát jsme tedy měli ideální příležitost trochu zabilancovat, jak se proměnila punková scéna a texty Kung-Fu Girlz. A jelikož jejich vystoupení bylo na dvorku smíchovské Eternie jedním z prvních po uvolnění karantény, probrali jsme i to, jaký to byl pocit mít příležitost si opět zahrát. Zvlášť když zas až tak moc nekoncertujete.

Proč je na obalu desky hořící glóbus a kde a za jakých okolností se titulní fotka pořizovala? Z jakých důvodů si vybrali jednotlivé lidi na hostovačky v některých skladbách? Jak bude vypadat křest? Jsou texty spíš o večírcích, nebo o politice? A jak vlastně vznikl název Kung-Fu Girlz? Poslechněte si celý rozhovor ve Špíně!

Playlist:

Kung-Fu Girlz Procrastination Saved My Life
Kung-Fu Girlz Why?
Hopes Real United
Kung-Fu Girlz Děti Města ft. Oi Oi Pirátoi
Nondescript Olive Branch
Kung-Fu Girlz Afterparty Song ft. Vojta Chmelík
Dead Boys Sonic Reducer
Cock Sparrer Riot Squad

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.