Kung-Fu Girlz ve Špíně: Válečná témata se z punku pomalu vytrácejí

15. únor 2018

Pražskou scénu okupuje punkrocková čtveřice Kung-Fu Girlz už kolem osmi let, na velkou nahrávku od nich si ale asi budeme muset ještě počkat. Naštěstí na konec února chystají vydání společného vinylového sedmipalce s další punkovou kapelou Burning Steps. Jeho výdělek půjde organizaci Lékaři bez hranic a o tom, jak deska vznikala a proč podporuje právě tuto organizaci, nám přišli do studia popovídat dva členové Kung-Fu Girlz a Adéla Švarcová, jedna z iniciátorek projektu.

Jejich koncerty často připomínají rozjetou párty, konzervativnější fanoušci si stěžují, že na ně zpěvák Míra lije z pódia pivo, a pobouřeně odcházejí. Přesto texty Kung-Fu Girlz nejsou pouze o popíjení s partou uválených kámošů, punk by podle nich měl ve výsledku zůstávat kritický a angažovaný. Zvlášť pokud samotná společnost (které je každá subkultura odrazem) čím dál tím víc „hnědne“, například v důsledku migrační krize způsobené válkami v Sýrii a na dalších místech.

Právě v době, kdy se o migrační krizi začínalo více mluvit, přišel za Adélou Švarcovou Vojta Libich z kapely Burning Steps s tím, že by chtěl nahrát se svojí kapelou covery klasických českých punkových kapel. Adélu, která se rozhodla případný materiál vydat, napadlo oslovit právě Kung-Fu Girlz a vinyl udělat benefiční. Při přemýšlení nad tím, kam případné peníze poslat, padlo rozhodnutí víceméně okamžitě na Lékaře bez hranic. Velká nevládní organizace se zaměřuje na přímou pomoc v místech konfliktů. Kruh se uzavírá, vybrané skladby od Kritické Situace, Do řady!, Balaclavy nebo Zelených Kanibalů nesou silné antimilitaristické poselství, které je i podle Kung-Fu Girlz stále více než aktuální.

Pokud vás zajímají všechny důvody, proč byli vybráni právě Lékaři bez hranic, jak se s penězi naloží i jak naložily samotné kapely s coverovaným materiálem, dozvíte se to v aktuálním díle Špíny ze záznamu. V souladu s přáním Adély jsme si pouštěli pouze originální verze skladeb objevujících se na splitu. Písně v podání Kung-Fu Girlz a Burning Steps poprvé můžete slyšet až na křtu desky, který se uskuteční 22. února v pražském klubu Underdogs’. Na druhou stranu ve Špíně poprvé (a dost možná naposledy) zaznělo SKA!

autoři: Judita Císařová , Miloš Hroch , Honza Šamánek , Petr Wagner
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.