Navěky a na skok. Pátráme po vlivu expatů na lokální nezávislou scénu

25. říjen 2024

Tento týden jsme se ve Špíně zahleděli do minulosti i současnosti. Naším cílem bylo zjistit, jaký dopad zanechaly na podobě DIY scény osoby, které se na delší či kratší dobu rozhodly zakotvit v Česku. Hudební zářezy do srdce Evropy totiž vedou od crustu po noise rock až někam k ambientu. A pochopitelně jsme se nevyhnuli ani vydavatelským či jiným aktivitám.

Stop je totiž nespočet a my nemohli začít jinak než ochutnávkou z nedávno vydané desky táborského dua Sabot. Chris Rankin a Hilary Binder, kteří za kapelou stojí, začali působit v Česku na začátku devadesátých let, kdy také rozběhli jeden ze zásadních kulturních prostorů, poskytující útočiště nezávislým, nejen hudebním, aktivitám. Na CESTĚ, v budovách bývalého Ctiborova mlýna jen kousek od samotného historického centra Tábora, se za posledních třicet let událo nespočet koncertů lokálních i zahraničních kapel, v minulosti se v něm odehrával například festival FreeDim a v posledních letech je o něm slyšet i mimo hlučnou kytarovou scénu díky Transformě.

Hilary, kromě Sabot, můžeme slyšet i v pozoruhodném vokálním uskupení Kačkala, ve kterém působila mimojiné i umělkyně Lexa Walsh. Jejich debut vyšel v 00s u pražských Silver Rocket. Na stejné značce se jen o pár let dříve objevil se svou první nahrávkou i post-hardcorový Squall, kapela, jejíž členy jste ve své době mohli vídat po klubech nejen s nástroji, ale i s rozečtenými knihami.

V té době se zároveň na pražském Žižkově usídlili metal crustoví havrani Guided Cradle. V současnosti sice operuje v Portlandu a byla personálně propojena i s množstvím místních kapel obdobného ražení, například Morkhimmel nebo Dread 101. Špína se ale snažila nevykukovat jen historickým vikýřem. V posledních letech v Praze působí z Kanady přesídlený Rory Hinchey se svou kapelou Alpha Strategy. Neomezuje se ovšem pouze na hraní, jeho Aww Man Radio & Concerts přináší koncerty v klubech i na méně obvyklých místech a šmejdí v různých koutech kytarových žánrů.

Který v Praze usazený zvukař, stojící za velkým množstvím špinavých nahrávek, hrál v kapele Antigen? Genot Centre a elektronika? Jaká osmdesátková legenda měla co do činění s Čechomorem a jak se to podepsalo na Špíní posádce? Koho si chce pustit Vypsaná Fixa a doznává se k tomu v jednom ze songů? Kdo další je silně spjat s labelem Silver Rocket a kdo je zas asi nejaktivnější organizátor koncertů? A jak je to se zástupci a zástupkyněmi elektronické scény? Poslechněte si celou expatí Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.