Nejdřív hostina, pak koncert mocností. Hlásíme chladivou přeháňku lokálních DIY novinek

24. červenec 2023

Poslední čtvrtrok uplynul jak nic a na domácí nezávislé scéně opět vyrašilo množství novinek z rozličných žánrů. Ve Špíně jsme nahlédli do všech koutů garáží, zkušeben i domácích studií a poslechli si zavedená jména, která se konečně vytasila s dlouhohrajícími alby, přivítali množství nováčků a pustili si i jednu labutí píseň.

Špíní novinkové jezero se napojilo hned z několika mocných pramenů. Pražští metalpunx Bahratal konečně vytasili debutovou dlouhohrající nahrávku s názvem Kladivo intolerance, která vyšla na německém nezávislém labelu Into Endless Chaos Records. Kolektiv a vydavatelství S KUDLOU V ZÁDECH si zase vzalo pod křídla už třetí album HC punkové Interpunkce. Hardcorpunkové mutace tentokrát vložily nohu do dveří studia hned víckrát, mimo jiné díky květnovému dvojskladobovému demu od kapely Scoop.

Kromě rubanic jsme to přirozeně i trochu zklidnili –⁠ společně s producentem Ondřejem Holým aka dné, který po sedmi letech vydal svou druhou nahrávku s názvem Basic Living. Introspektivní elektronické meditace s množstvím hostů v novinkovém playlistu doplnil o poznání chaotičtější ostravský nářez Atomic Candy Creeps, kde nejdeme dvě třetiny z nyní neaktivního shoegazu At Bona Fide.

Zaválo nás to i do noiserockových zátočin, v Praze usazený Rory Hinchey z Aww Man Radio & Booking vydal se svými Alpha Strategy čtyřpísňovou desku Staple My Hand to Yours, na které se zvukově podílel legendární Steve Albini. O slovo se přihlásili i nově zformovaní Trhan, kde najdeme členy MacGyver nebo kytaristu ze Sheeva Yoga.

Jak se brousí hardcorepunkový kobercák? Který pekelný kruh se rozvírá na pražském Andělu? Kdo přitáhl znovu k Lipanům? Kde najít současný melodický punkrock? Kam vyplul spolu s Ježurou Poslední korzár? Koho můžeme během léta vidět naživo a se kterou kapelou jsme se museli ve Špíně symbolicky rozloučit? A bylo něco z toho jenom Špatnej vtip? Poslechněte si celou novinkovou Špínu ze záznamu!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.