Byla jsem nazvána démonem, říká bývalá členka kontroverzního hnutí AllatRa Eva Hronová

25. září 2023

Hnutí AllatRa budí kontroverze. Na jednu stranu mluví o vznešených principech, na druhou stranu jsou mnozí jeho členové nakloněni Rusku a Vladimíra Putina vnímají veskrze pozitivně. Ztotožňují jej přitom s postavou Noma, o které mluví kniha Křižovatka, jeden z důležitých spisů hnutí. O svém setkání s učením AllatRa, fascinaci některými jeho myšlenkami i rozchodu s hnutím přišla do pořadu Hergot! pohovořit Eva Hronová.

Učení AllatRa mě zkřížilo cestu úplně nečekaně. Nic jsem nehledala. Bylo mi čtyřicet let, měla jsem úspěšnou firmu, šťastnou rodinu,” vypráví Eva. „Pamatuji si, že jsem se nad tím pozastavovala a říkala si, aha, tak tohle je všechno, a co dál, co víc? pokračuje. Klíčové pro ni bylo setkání s kamarádkou Světlanou. Jednou jsme se potkali a na naproti mně šel úplně jiný člověk, popisuje Eva své překvapení. „Moje první myšlenka byla, že je zamilovaná, dodává.

Světlana ji ale začala povídat o knížce Sensei ze Šambaly I., která ji nadchla. Jedná se o spis hnutí AllatRa, které pochází původně z Ukrajiny. Přestože samo označení náboženské odmítá, podle religionistů vykazuje jednoznačné religiózní rysy. Entuziasmus kamarádky Evu natolik zaujal, až se postupně začala seznamovat s učením hnutí a nakonec jej přijala. Vnitřní konflikt ale u ní nastal, když Rusko napadlo Ukrajinu.

V hnutí totiž nenašla spojence, kteří by ruskou agresi dokázali jednoznačně veřejně odsoudit. K tomuto postoji je ve velké míře vede učení AllatRa. Kniha Křižovatka zmiňuje Noma, hrdinnou postavu s podporou z duchovního světa, jehož charakteristika v mnoha ohledech odpovídá Vladimíru Putinovi. To byla jedna z věcí, která Evu z hnutí odvedla. Nebyl to ale proces jednoduchý. Vyústění své duchovní cesty ale vnímá jako dobré, přestože ji Světlana nazvala démonem.

Poslechněte si celý rozhovor s Evou Hronovou o kontroverzním učení AllatRa.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka