Cardi B dodává na Invasion of Privacy dalším rapperkám odvahu postavit se mužům

10. duben 2018

Vloni na podzim vletěla rapperka Cardi B s hitem Bodak Yellow do nejvyšší popové ligy jako neřízená střela. Během chvíle si kolem prstu obtočila celou scénu a dokázala to, což už dlouhé roky žádná rapperka – prosadit se v muži ovládaném světě hiphopových žebříčků. Cardi B natočila své debutové album v nevídané rychlosti, ale na Invasion of Privacy jí dech rozhodně nedošel. Kouzlo rapové „everywoman” funguje dál, byť deska nepřichází s ničím radikálně novým.

Když se singl Bodak Yellow dostal loni v září na číslo jedna americké hitparády, byl to trochu šok – agresivní trapová óda na ženské sebevědomí obvykle není materiál, který hrají rádia několikrát denně. Tady ale nešlo odolat, Cardi B navíc přišla na scénu s příběhem, který dodal duši její sebevědomé flow. Bývalá striptérka, herečka z reality show a instagramová hvězda s pořádně prořízlou pusou vstoupila na scénu obývanou letargickými „xanax boys“ se sebevražednými sklony a ukázala, že rap zase může po letech bourat kluby.

„Říkali, že teď už budu odvařená. Těžko říct, ale mých krátkých patnáct minut slávy trvalo pekelně dlouho, co?“ vzkazuje Cardi B na svém debutu všem pochybovačům. A má pravdu. Nejdřív skutečně vypadala jako hvězda jednoho hitu, ale pak se do americké Top 20 dostal i následný singl Bartier Cardi a rapperka hostovala i na Top 5 hitech Motorsport, No Limit a remixu Finesse. Všechny zmíněné tracky shodně těžily z jejího nekašírovaného projevu, který místo technické dokonalosti překypoval vervou, spontaneitou a humorem. Podobně zdravě naštvaných holek s bláznivou minulostí je nejspíš spousta, místo geniality a schopnosti chytat trendy okouzlila Cardi B právě jistou nepravděpodobností své cesty. Jistá syrová obyčejnost se stala její největší devízou. Vlastně by na jejím místě mohl být kdokoliv jiný, a zároveň nemohl.

Debutové album Invasion of Privacy surfuje na vlně surové autenticity. Cardi B spílá mužům (Be Careful), svým rivalkám, chlubí se sexuálními dovednostmi i bohatstvím, které si sama vydělala. Není to vyloženě akademický feminismus, ale je těžké s ní nesouhlasit, když v úvodním tracku Get Up 10 vykřikuje: „Jediný, co je na mně falešný, jsou moje kozy.“ Cardi B se na desce vehementně vysvléká z jednorozměrné image ženy v hip hopu jako pouhého objektu mužské touhy. Zároveň se ale nebojí rapovat o sexu a o tom, jak si ho umí užít. Důležité je třeba už to, že k cestě vzhůru nikdy nepotřebovala svoji image ani hudbu nijak krotit nebo uhlazovat a z alba kromě už zmíněných hitů nejdůrazněji vystupují tvrdé trapové bangery jako Bickenhead nebo Money Bag s osmibitovým videoherním beatem.

Cardi B není rapová feministka, ale ukazuje prostředníček násilníkům

Cardi B

Hip hop je od svých počátků na konci sedmdesátých let primárně mužskou disciplínou. Posledních dvacet let se ale čím dál víc prosazují i ženské rapperky – Missy Elliott v minulé dekádě nebo aktuálně Nicky Minaj úspěšně konkurují mužským kolegům. Ani jedna z nich ale nikdy neměla sólové číslo jedna v americkém žebříčku. To se zatím povedlo jen Lauryn Hill v roce 1998 s Doo Wop (That Thing) a teď konečně po devatenácti letech i newyorské rapperce Cardi B se singlem Bodak Yellow. Nejde přitom o žádný popový crossover s chytlavým refrénem, aktuální číslo jedna na americkém žebříčku je tvrdý hiphopový track, který Cardi B dostala na vrchol silou svého charismatu.

Cardi B ani nikdy nepotřebovala producentské konexe či podporu mužských hvězd. Na Invasion of Privacy ale občas využije výpomoc – Chance the Rapper se objeví v gospelem nasáklé Best Life, I Like It spoléhá na latino hvězdu J Balvina a I Do by špatně fungovalo bez vokálu SZA. Právě v těchto skladbách je trochu cítit, že Cardi B se bez tvrdého trapového beatu necítí úplně ve své kůži. Jako kdyby teprve hledala jinou polohu než tu naštvané válečnice z Bodak Yellow nebo Bartier Cardi. V Be Careful jí ale svědčí i pomalejší tempo, možná díky tomu, že skladba je mírně paranoidním varováním partnerovi, který jí chce být nevěrný. A to stejné by se dalo říct o Thru Your Phone, v níž listuje mobilem svého partnera.

Cardi B – Invasion of Privacy

Už samotný název desky – Vpád do soukromí – odkazuje na komplikovaný vztah Cardi B s médii. Svoje soukromí bez problémů odhaluje na Instagramu, zároveň se jí ale moc nelíbilo, když bulvár propíral detaily jejího vztahu s Offsetem z Migos, kterého by si měla brát. Cardi B ale umí i tato každodenní dramata prodat ve svých textech (Be Careful), když ale chtěla světu ukázat svoje těhotenské břicho, udělala to poměrně spektakulárním způsobem v přímém přenosu Saturday Night Live.

Invasion of Privacy nemění stylové dějiny hip hopu ani to není vstupenka mezi legendy, i tak ale Cardi B natočila lepší album, než se kdy podařilo třeba Nicki Minaj, s níž bývá často srovnávána. „Dokázala jsem to sama, vybudovala jsem si vlastní jízdní pruh,“ vzkazuje v Best Life. Na Invasion of Privacy dodává odvahu (nejen) dalším rapperkám dělat si věci po svém. Příběh jejího hvězdného půlroku ale není tak úplně pohádka o Popelce, jak si to idealizují média – Cardi B není plaché, tiché a nenápadné děvče, svou současnou pozici si získala přesným opakem a nemusí spoléhat na prince.  

Cardi B – Invasion of Privacy
Hodnocení: 85 %

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.