Čelisti: Chlupatá mimina, Ed Sheeran a globální oteplování

27. červen 2019

Aleš, Tomáš a Vítek se tentokrát podívají na to, co letos nabízí Karlovy Vary. Otec Aleš a Tomáš, který šel na film s pivem, zhodnotí Tajný život domácích mazlíčků 2. Aktuální téma našeho života v hořícím pekle rozeberou s filmem Led v ohni a dojde také na Spider-Mana, který se ocitl daleko od domova – v Liberci.

Jaký by byl svět bez Beatles? Podle Aleše a Vítka mnohem lepší. Nikdy by určitě nevznikl film Yesterday. „Ve filmu se stane to, že svět kvůli globálnímu výpadku proudu zapomene na kapelu Beatles. Hlavní hrdina právě v okamžiku toho výpadku ztrácí vědomí, protože ho srazil autobus. Když se probudí, zjišťuje, že se světem je něco maličko jinak. Rozhodne se tedy Beatles vykrást a vydávat jejich písně za své. Dokonce předčí i Eda Sheerana, který v tom filmu samozřejmě hraje také,“ zahajuje recenzi Tomáš. „Nápad je to trochu nablblý, ale v dobrém slova smyslu. Problém je v tom, že se tvůrci tohohle tématu šikovně nechytili. Dalo se například rozpracovat to, že 50 let staré písně od Beatles se v dnešní době nemusejí zničehonic stát světovými hity, protože se prostě lidem v roce 2019 nebudou líbit. Nakonec je z toho dost průměrná romantická komedie našroubovaná na tohle téma,“ říká zklamaně Tomáš.

Aleš šel na film Tajný život domácích mazlíčků 2 s dítětem. Tomáš šel s pivem. „Je to film hlavně pro pejskaře, kočkaře, jejich fanoušky a majitele dětí. Je to o tom, že příchod dítěte do rodiny je katastrofa. První díl byl trochu buddy movie o dvou psech, co k sobě najdou ‚kámošství‘. Teď se k nim přidá to mimino. Je to hodně zklidněné a bez dynamiky,“ myslí si Tomáš. „Já jsem byl poměrně spokojený, povznesl jsem se nad tu zklidněnost. Podle mě je úroveň humoru a pointů poměrně vysoká, a to jsem za poslední půlrok viděl všechny filmy pro děti,“ říká na obranu filmu Aleš. Prý se několikrát opravdu zasmál a líbí se mu propracovanost každodenních úskalí psího života, jako je například neustálé drbání. „Já bych taky potřeboval takovou tu lampu na hlavu. Hledám životní lampu, přátelé,“ vyzývá Aleš posluchačské publikum (případné nabídky prosím zasílat na Tomášovo rodné číslo, které zaznívá téměř v každém díle Čelistí).

Jediným slovensko-českým snímkem v hlavní soutěží KVIFF je letos film Budiž světlo režiséra Marko Škopa. „Milan se na Vánoce vrací na Slovensko z Německa. Je to o křehkosti rodinných pout, jak jsem se dočetl. Xenofobie a tak dál,“ uvádí Aleš. „Škopův debut Eva Nová byl úctyhodný, díky jeho zkušenosti dokumentaristy. Nebylo to bezchybné, ale je to příslib do budoucna,“ myslí si Tomáš. Aleše zase láká film Muž budoucnosti, protože se odehrává v Chile a Argentině, což Aleše geograficky zajímá.

Další titul Portrét mozaikou režiséra Čaj I-sianga nebo bulharský snímek Otec Kristiny Grozevové a Petara Valčanova jsou podle moderátorů také nadějnými kousky v hlavní soutěži KVIFFu, ačkoliv starší snímek posledně jmenovaných Glory podle Vítka vypadal lépe. „V rodinné linii také zůstaneme se snímkem Nevlastní sestra. Damjana Kozoleho si pamatuji jako režiséra filmu Noční život. Z toho si nicméně pamatuji hlavně to, že tam hlavní roli hrála sanitka a že jsem u toho málem omdlel, je to strašný slovinský blábol,“ prozrazuje Vítek.

Jak to vypadá v dalších soutěžích filmového festivalu ve Varech? Poslechněte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.