Čelisti: duo maniaků staví dům

4. říjen 2018

Jelikož se Dan věnoval střihu (pupeční šňůry) a Vítek točení (piva v Plzni), ryze sociopatický díl si spolu zcela adekvátně vychutnal vyšinutý tandem Aleš a Tonda. Tři filmy a jeden seriál – trocha chvály, středně hejtu, hodně selenu.

Maximum hejtu tentokrát slízla snaživá minimalistická studie rozpadu těla a mysli Domestik v režii Adama Sedláka. Nenaplněné ambice, repetitivní struktura, rozpačité herectví i podvyživený, často až nezáměrně komický scénář – Tonda dobře ví, že i mistr tesař, který má na svém kontě třeba povedený seriál Semestr, se občas zle utne.

Jedním z nejchválenějších filmů roku bude v Čelistech nepochybně subtilní drama Beze stop režisérky Debry Granik, které pro filmový svět objevilo fenomenální novozélandskou herečku Thomasin Mackenzie. Ambivalentnější, ale o to inspirativnější pocity v nás tradičně vzbudil konceptuální provokatér Lars von Trier, který si přihnul invence a postavil filmový dům plný prvotřídních neuróz. Otázka dílu zní: Kdo je tady Maniak?

V příštím díle si konečně řekneme, kdo z nás je První člověk.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.