Čelisti: Tlustá čiara za Mečiara aneb Vladův Ragnarok

26. říjen 2017

Nad obskurními ikonami české a slovenské politiky se čas od času rádi pozastavíme. Tereza Nvotová nám k tomu přihrála extra-buřt v podobě osobitého portrétu muže, který rád zpíval, brečel a tloukl novináře.

Ne, řeč není o Thorovi a jeho Ragnaroku, byť ani kučeravý syn Asgardu nejde pro ránu daleko. Na rozdíl od bývalého předsedy HZDS ale ublížil už více lidem. V novém filmu ke svému fyzickému fondu přidal i mnoho překvapivě komediálních odstínů a díky barvité režii novozélandského jokera Taiky Waititiho doslova explodoval v ohňostroji nápadů a fórků. Odlehčená, dynamická a osmibitovou arkádou nasáklá podívaná Thor: Ragnarok stvrzuje pozici Marvel Studios jako továrny na čistou a návykovou zábavu.

Zábavu a návykovost nehledejte v německém Westernu. Pravda, jeho hrdinové se baví s návykovými látkami, ale Valeska Grisebach servíruje spíš sousto pro pozorné a trpělivé diváky. Pomalá, metodická a inteligentní analýza jednoho charakteru s žánrem westernu pracuje hodně subtilně. Pokud jste zvyklí při sledování filmu vynakládat zhruba stejné úsilí, kolik vynaloží jeden německý dělník na zbudování jedné bulharské vodní elektrárny, jste na správné adrese.

No, a teď už mistr slz, pomsty a politických direktů. Vlado Mečiar si užívá poklidného důchodu, peče buřty, s úsměvem bilancuje svou pestrou politickou kariéru. A režisérka Tereza Nvotová ve svém dokumentu Mečiar vzpomíná, jaké to bylo žít a vyrůstat pod jeho vládou. Působivý sběr archivních materiálů získává přidanou hodnotu díky přímým rozhovorům s aktéry, ale páru zbytečně ztrácí předvádivými „vachkovinami“ autorky před kamerou a také zbytečnými materiály z rodinného alba Nvotových. Celkově jde o poctivě udělaný televizní infotainment s aktuálním přesahem. Na rozdíl od pečení buřtů totiž v politice neplatí: to špatné vyteče a to dobré zůstane.

Tak s pánom bohom, a dejte pozor, venku bude odmäk a v televizi další slovenská váza.

autoři: Aleš Stuchlý , Vít Schmarc , Daniel Řehák
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.