Celý týden s Jukeboxem

28. leden 2008

Americká písničkářka Cat Power vydává v těchto dnech svůj osmý počin s názvem Jukebox. Deska, které je třeba dát trochu více času, ale pak už vás nepustí. Poslouchejte názory jednotlivých publicistů na novinku Jukebox a hlavně s námi poslouchejte do sytosti hudbu Cat Power. Dokáže z pochmurného ledna udělat víc než příjemné období.

Cat Power je pseudonym americké zpěvačky a skladatelky Charlyn "Chan" Marshall. Pod tímto nickem začala vystupovat v Atlantě, kde započaly její nesčetné kolaborace s různými hudebníky napříč žánry. V New Yorku, kde nahrála svoje první album Myra Lee, se seznámila se Stevem Shellym ze Sonic Youth. Ten ji s přípravou debutu pomáhal.

00658370.jpeg

Začátky této songwriterky byly přesně v intencích žánru. Minimalistické písně tvořené na kytaru nebo piano s éterickým vokálem. Hudba klidně plynula a Cat Power potkávala další zajímavé lidi. Mick Turner, Jim White, Dave Ghrol nebo Waren Ellis - ti všichni se podíleli na nahrávání jejích desek. Jednu si dokonce střihla i s hudebníky, kteří točili například s Aretou Franklin nebo Neilem Youngem.

V roce 1998 vydala Cat Power zlomovou desku Moon Pix. Ta byla kladně přijata kritiky i posluchači a zajistila uznání Cat Power na nezávislé hudební scéně. Během kolotoče, který následoval po vydání Moon Pix na Matador Records, se Chan cítila unavená vlastním materiálem. Proto následující album poskládala z coververzí songů od Dylana přes Rolling Stones po Velvet Underground.

Za album The Greatest (2006) dostala ocenění Shortlist Music Prize - to je každoročně udělované talentovaným umělcům, kteří ještě nepronikli na mainstreamový trh.

Cat Power je plachá, sebe sama označuje jako introverta. Takže niky nevíte, co přijde. Jisti si můžete být tím, že Cat Power má sociální cítění. A to nejen protože často podporuje charitativní akce.

autor: mic
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.