Čert nikdy nespí. S výtvarníkem Janem Matýskem o čertech, krampusech a divých mužích

10. květen 2021

Mladý výtvarník a scénograf Jan Matýsek vytváří videoinstalace, které mají i rituální charakter. Postava čerta je pro něj důležitá jako stín člověka, ztělesnění našich potlačovaných vlastností, divokosti, nespoutanosti, ale také vztahu k přírodě – čert pak splývá i s obrazem divého muže.

K duchovním obrazům a obsahům se Jan Matýsek dostává částečně vlastní imaginací, částečně prostřednictvím hlubinné psychologie. Právě z ní vychází jeho představa vztahu čerta a malého chlapce jako jakýchsi dvou pólů mužství. Čert, který probouzí strach, je v tomto smyslu také ztělesněním patriarchátu, dohlíží na přísné dodržování pravidel.

Mořská panna z předešlého projektu Jana Matýska. Charakterem se blíží nově utvářenému čertovi

Jednou z podob čerta je také alpský krampus – právě aktivní účast na krampusovských průvodech je v tomto regionu důležitým zlomem, kdy začíná být chlapec společností vnímán jako muž.

Zajímá vás víc? Jak vnímá Jan Matýsek svoji spiritualitu a jakou roli v ní čerti hrají? Co temný čert dává člověku pozitivního? Jaký je vztah čerta a ďábla? A o jaké další bytosti se Jan Matýsek (nejen) jako umělec zajímá? Pusťte si celý pořad!

autoři: Jan Škrob , Petr Wagner , Dominik Čejka
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.