Certifikovaní milenci a toxíci z branže. Nezdravé vztahy a útěky před sebou v hitech Charli XCX a Broods

8. září 2021
Topinky

Také vám dělá problémy udržet si zdravý vztah a nepadat do těch toxických? Pak právě pro vás má katarzní synťákový banger popstar Charli XCX. Klid v duši hledají také novozélandští sourozenci Broods, zatímco raper Drake si stěžuje, že nemá v hudebním průmyslu žádné kamarády. Good Ones!

Drake – No Friends In The Industry

Credits: Aubrey Graham, Anderson Hernandez, Ozan Yildirim, Nicholas Frascona, Robert DeBarge Jr., Gregory Williams
Label: OVO
Album: Certified Lover Boy

Kanadská rapová superstar Drake ohlašovala své nové album Certified Lover Boy skoro rok, vydání jsme se dočkali teprve na začátku září. Doprovází ho beef s Kanyem Westem, jehož Donda se objevila o pět dní dříve. Na Drakeově desce hostují Future, Lil Wayne nebo Travis Scott a spolupracoval na něm s týmem producentů, který čítá přes třicet jmen. Oficiálním klipovým singlem z alba je Way 2 Sexy, ale my si z alba vybíráme skladbu No Friends In The Industry. Ta sampluje jižanské rapové legendy Three 6 Mafia a Drake v textu naráží na své starší beefy s Kendrickem Lamarem a Pushou T a připomíná, že pokud jde o prodejní čísla, je jeho pozice na absolutním vrcholu neotřesitelná.

 

Tokischa & Rosalía – Linda

Credits: Tokischa Altagracia Peralta, Rosalía Vila Tobella, Leonardo Yasmil, Raymi Paulus
Label: Sony
Album: Linda single

Hvězdná katalánská zpěvačka Rosalía na aktuálním singlu Linda spojila síly s dominikánskou raperkou, která si říká Tokischa. Track, který vznikl během spontánní čtyřhodinové session ve studiu v Dominikánské republice, je kombinací rytmů původně jamajského stylu dembow a vytleskávání typického pro španělské flamenco. Svěží flow obou latinských stars skvěle zapadá do beatu, pod nímž je podepsán producent LeoRD. Track doprovází i video v režii Raymiho Pauluse, který Rosalíu & Tokischu zachycuje během intenzivních volnočasových aktivit v podzemním klubu, tunelu s policejními auty a na deštěm zalité pouliční party.

 

Broods – Piece Of My Mind

Credits: Georgia Nott, Caleb Nott, Carly Rae Jepsen, Ajay Bhattacharyya, Kyle Berzle
Label: Island
Album: Space Island

Novozélandské indiepopové duo Broods, které tvoří sourozenci Georgia a Caleb Nottovi, se po víc než dvou letech vrací s novou antihymnou Piece Of My Mind, jež je oficiální předzvěstí jejich čtvrtého alba Space Island. Chytlavý track prodchnutý typicky psychedelickými klávesami produkovala popová diva Carly Rae Jepsen a renomovaný kanadský producent a písničkář Stint (MØ, Demi Lovato). Navzdory hitovému potenciálu jde o jednu z temnějších skladeb od Broods, k jejímuž tématu sourozenecká dvojice dodává: „Píseň popisuje mnoho paradoxů, se kterými se v životě setkáváme – čím víc se snažíme utéct před sebou samými a svými problémy, tím víc jsme s nimi nepříjemně konfrontováni. Piece Of My Mind zachycuje okamžik, kdy člověk stojí na křižovatce a bolestně zjišťuje, kým je a co je vlastně jádrem toho, co popírá.“ Za pozornost stojí vedle skladby samotné i béčkovými klasikami 70. a 80. let inspirovaný videoklip, který režisér Sam Kristofski natočil na 16mm i 35mm filmový materiál.

 

Charli XCX – Good Ones

Credits: Charlotte Aitchison, Noonie Bao, Caroline Ailin, Mattias Larsson, Oscar Holter, Robin Fredriksson
Label: Asylum
Album: Good Ones single

Charli XCX si nechala narůst osmdesátkové vlasy a natočila synthpopový banger Good Ones o své neschopnosti udržet si zdravý vztah a vždycky se nechat zatáhnout do něčeho toxického. Klip ke skladbě natočila Hannah Lux Davis a zpěvačka v něm pohřbívá svého milého. Skladbu s ní napsal Oscar Holter, švédský hitmaker a úzký spolupracovník Maxe Martina. Napsali třeba Blinding Lights od The Weeknda – další hitovku čerpající z osmdesátek. Jestli se skladbě bude dařit stejně dobře, uvidíme, stejně tak se necháme překvapit, zda platí, že Charli XCX vydá další album v březnu, jak krypticky oznámila na svém Instagramu.

 

Chloe Lilac – 10 Things

Credits: Chloe Lilac, Andy Seltzer, Sean Kennedy
Label: self-released
Album: 10 Things single

Brooklynská zpěvačka Chloe Lilac loni zaujala EPčkem Douchebag, její první singl letošního roku se jmenuje 10 Things a Lilac v něm rekapituluje rozpad dlouholetého vztahu. Píseň se svým poppunkovým stylem vrací do přelomu tisíciletí a hodí se k současnému návratu kytar do popového mainstreamu (Halsey, Olivia Rodrigo). Píseň spoluprodukoval Andy Seltzer, který má za sebou tracky pro Maggie Rogers. Pro fanoušky Chloe Lilac dobrá zpráva, že zpěvačka začala pracovat na dlouhohrající desce.

 

Lady Gaga – Plastic Doll (Ashnikko Remix)

Credits: Stefani Germanotta, Ashton Nicole Casey, Oscar Scheller, Jacob Hindlin, Michael Tucker, Rami Yacoub, Sonny Moore
Label: Interscope
Album: Dawn Of Chromatica

Před víc než rokem vydala Lady Gaga šestou studiovou desku Chromatica, která po odbočce k jazzu (Cheek To Cheek s Tonym Bennettem), country (Joanne) a filmu (Oscar a Zlatý glóbus za nejlepší píseň k filmu Zrodila se hvězda) znamenala její návrat na taneční pódium. Deska, za kterou kreativně stojí americký producent BloodPop, získala pozitivní odezvu od kritiky a dvě nominace na cenu Grammy, přičemž jednu proměnila. V dubnu tohoto roku se BloodPop ptal svých fanoušků na Twitteru, koho by chtěli slyšet na remixové verzi desky, pokud by měla vzniknout. Z nekonečně dlouhého vlákna odpovědí se před pár dny potvrdila mnohá a chvílemi i značně překvapivá jména. Na nově vydané kompilaci Dawn Of Chromatica remixují původní skladby například Arca, Charli XCX, Coucou Chloe, Shygirl nebo Planningtorock. My však do playlistu vybíráme remix objevu britské popové scény Ashnikko a jejího dvorního producenta Oscara Schellera. Původní teatrální refrén dokázali společně přetvořit v euforickou hymnu generace Z, kterou nelze dostat z hlavy.

 

Samey – Breeze ft. Gleb & Natalia Hulejova

Credits: Samuel Sadiv, Gleb Veselov, Natália Hulejová
Label: Universal
Album: Anarchia

Košický raper Samey na sebe poprvé upozornil okolo roku 2012 společně s Dalybem a Zayem jako hlavní hlas Haha Crew, následně stál společně s labelem F*CK THEM u globálního boomu trapu. Nyní, po téměř dvouleté pauze od poslední desky XYZ, Samey navazuje třetím studiovým albem Anarchia, které odhalil ve videu z letadla na svém Instagramu. Na celkových třinácti tracích hostují Separ, Ego, Zayo, Taomi a další. Do naší rotace putuje společný track s bratislavským verbálním kulometem Glebem nazvaný Breeze, na kterém zpěvačka Natália Hulejová obstarává hook, který by se neztratil na kterémkoliv dubem ovlivněném tanečním hitu.

 

Aiko – Gemini

Credits: Alena Shirmanova-Kostebelova, Steven Ansell
Label: self-released
Album: Gemini single

Letošní singly zpěvačky Aiko, která má za sebou účast ve finále soutěže SuperStar i úspěch v hitparádě neobjevených Startér Radia Wave, můžete dobře znát z našeho playlistu. Ten poslední, Daughter Of The Sun, jsme nasazovali s příslibem, že je na cestě i navazující videosingl, ve kterém se dozvíme, jak příběh zamilovaného páru z klipu skončí. Hravá novinka Gemini, o jejíž produkci se opět postaral Steven Ansell, popisuje blíženecké znamení dvojčat. Hlavním důvodem, proč Aiko píseň napsala, je prý energie, kterou Blíženci dokážou mít. „Přijde mi to přitažlivé a nakažlivé, ráda se nacházím v blízkosti lidí, kteří mají jiskru v očích,“ vysvětluje. Režie videoklipu se opět ujal Honya Tran, a jak už bývá u Aiko zvykem, vyzdvihuje ženskou sílu a komunikuje prvky scénického tance.

 

Nechá si Aleš narůst osmdesátkovou kštici? Zná Filip alespoň 30 lidí nebo spíš méně? A má víc kamarádů v branži než Drake? Poslechněte si verbální přestřelku dua Stuchlý–Černý a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.