Hudba, která obstojí. Kousavé, mýty bořící tracky sypou Fever Ray, PVRIS, Rosalía a Lil Yachty

1. únor 2023
Topinky

Takřka aprílové počasí přišlo už na přelomu ledna a února přiválo do našeho playlistu novinkové tracky, o které se dá opřít. Americké duo PVRIS se hlásí o slovo s novinkou, která patří k těm nejlepším v jejich více jak desetileté kariéře. Výrazný žánrový odklon se udál na nové desce rappera Lil Yachtyho, který cituje mimo jiné Pink Floyd. Už se definitivně zbláznil? A jak zní nová Rosalía nebo Eurovizní singl Maelly? Lie Like You Love Me!

Rosalía - LLYLM

Credits: Rosalia Tobella, Daniel Aged, David Rodriguez, Dylan Wiggins, Noah Goldstein
Label: Columbia
Album: LLYLM single

Katalánská hudebnice Rosalía měla skvělý rok 2022. Její album Motomami vyhrálo spoustu výročních žebříčků a mimo jiné si odneslo také hlavní cenu z Latin Grammy. Nový letopočet startuje Rosalía ve velkém stylu s novou skladbu LLYLM, což je akronym refrénového sloganu Lie Like You Love Me. Rosalía v písni přesvědčuje muže svých snů, aby se do ní konečně zamiloval. Na skladbě se podílelo producentské duo Inc. No World, producent Sir Dylan nebo americký zvukař Noah Goldstein, který je známý díky práci na My Beautiful Dark Twisted Fantasy od Kanye Westa.

PVRIS - Goddess

Credits: Lyndsey Gunnulfsen, Brian MacDonald, Sean Vleet
Label: Hopeless
Album: Goddess single

Eklektické americké duo Pvris navazuje na své podzimní singly Animal a Anywhere But Here novým hymnickým bangerem Goddess, který patří k nejlepším v jeho více jak desetileté kariéře. Kousavý a bezprostředně chytlavý track zábavně kloubí dynamické taneční rytmy, industriální basové linky a mohutné kytarové riffy á la Muse – takhle nějak zní hudba, která obstojí v nočním klubu i masivní pop-rockové aréně. „Je to oslava ženskosti, všech tvarů a forem a zároveň katarzní hrdelní výkřik,“ říká k vášnivé a sebevědomé náladě skladby zpěvačka a multiinstrumentalistka Lyndsey Gunnulfsen (aka Lynn Gunn).

Lil Yachty - Should I B?

Credits: Miles McCollum, Jake Portrait, Jeremiah Raisen, Justin Raisen, Patrick Wimberly
Label: Quality Control / Motown
Album: Let’s Start Here.

Rapper Lil Yachty už dříve sliboval, že vydá desku, která nebude rapová. Po listopadovém virálním hitu Poland ale asi nikdo nečekal, že jsme jeho rockové desce tak blízko. A že to bude taková jízda. Místo trapu se Lil Yachty na albu Let's Start Here pouští do vod psychedelického rocku a lze na ní rozklíčovat odkazy na Pink Floyd nebo Radiohead. Žánru odpovídá i seznam spolupracovníků – ve studiu s Lil Yachtym bylo synthpopové duo Magdalena Bay, Patrick Wimberly z Chairlift nebo elektronický producent Jam City. Pod námi vybranou skladbou Should I B? je podepsaný Jacob Portrait, basák ze skupiny Unknown Mortal Orchestra.

Fever Ray - Kandy

Credits: Karin Dreijer, Olof Dreijer, Johannes Berglund
Label: Rabid
Album: Radical Romantics

Karin Dreijer aka Fever Ray vydávají na začátku března třetí studiové album Radical Romantics. Aktuálním singlem z desky je skladba Kandy, kterou s Fever Ray natáčel jejich bratr Olof Dreijer, s nímž kdysi tvořili duo The Knife. Ve stockholmském studiu se znovu potkali po osmi letech od dokončení alba Shaking The Habitual, které uzavřelo kariéru skupiny. Spolupráce fungovala a tak jsou oba sourozenci podepsaní celkem pod čtyřmi skladbami z nové desky Fever Ray. Na Radical Romantics se podílel i producent Vessel nebo proslulý soundtrackový tým Trent Reznor a Atticus Ross. Fever Ray tady řeší náš boj s mýtem romantické lásky a hlásá jeho překročení.

Maella - Flood

Credits: Michaela Charvátová, Steven Ansell
Label: self-released
Album: Flood single

Zpěvačka a songwriterka Michaela Charvátová aka Maella je dcerou pražského jazzového hudebníka, která se ve svých dvaceti letech odstěhovala do Londýna, aby se zlepšovala v hudební produkci. Od koketování s country na prvotních tracích, přes popovější přístup ke skládání na EPčku Spells (2019), se teď dostala k potemnělému alt-popu, což ztělesňují tracky z její nejnovější kolekce songů Slow Burn. Podobně jako Aiko nebo Annabelle se její tvář objevila na Times Square díky kampani Spotify Equal a nadšeně si jejích čerstvých singlů všimla také platforma BBC Introducing. Na slušně nastartovanou kariéru se teď Maella chystá navázat účastí v Eurovizi. O reprezentaci Česka se uchází s intimním singlem Flood, který putuje do naší rotace. „Je o tom, jak často nezvládám emoce, které mě přepadnou jako povodeň a slovy pak mohu i ublížit,“ říká k němu.

Kterou desku Aleš vždycky miloval? A který mýtus si říká o překročení? Poslechněte si verbální útoky hudebního dramaturga Aleše Stuchlého a redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.