Je skvělý cítit se naživu. Sladkobolné štěstí nám přínáší tracky od Slowthaie, Kelely a Two Shell

15. únor 2023
Topinky

Od Kelely nám v hudební redakci zůstal jeden Missed Call, svou skvělou novou deskou Raven nám ale dává jasně najevo, že příště máme zvedat. Pořádnou zvedačkou si prochází také kariéra slovenského producenta FVLCRVMa, který na novém singlu zkoumá efekty červeného světla. Mezi aktuálními novinkovými tracky Radia Wave najdete i anonymní duo Two Shell nebo Slowthaie, který je před vydáním alba Ugly tak šťastný, až ho to bolí. Feel Good!

Slowthai - Feel Good

Credits: Tyron Frampton, Salvador Navarrete, Daniel Carey, Kwes Darko
Label: Method
Album: Ugly

„Jsem tak šťastnej, až mě to bolí ve vnitřnostech. Jo, je skvělý cítit se skvěle, když seš naživu,“ rapuje v novém singlu Feel Good britský rapový provokatér Slowthai a za jeho skvělou náladou tentokrát není ani špetka pochybností nebo ironie. Track pochází z jeho čerstvě dokončené desky Ugly, která vyjde na konci března. Beat pro Slowthaie napsalo trio Kwes Darko, Sega Bodega a Dan Carey a backing vokál do optimistické hymny propůjčila rapperka a zpěvačka Shygirl. V kouzelném videu tančí Slowthai v pokojíčcích svých fanoušků.

Kelela - Missed Call

Credits: Kelela Mizanekristos, Raushaan Glasgow, Asma Maroof, Brandon Peralta
Label: Warp
Album: Raven

Pokud je tento týden nějaká deska, kterou byste měli slyšet, je to bezesporu druhá deska americké hudebnice etiopského původu Kelely. Jedna z nejočekávanějších desek roku nese název Raven a Kelela na multižánrové kolekci patnácti skladeb míchá vlivy R&B a černošské klubové elektroniky všech žánrů, přičemž zkoumá život queer afroameričanky ze všech možných úhlů. K výrazné, a už teď kritikou oslavované desce, jí kromě období introspekce a přehodnocování vlastních hodnot spojeném například s hnutím Black Lives Matter, dopomohla spolupráce s úctyhodnou řádkou stejně smýšlejícího hudebnictva: svou expertízou tak přispěli například Asmara z Nguzunguzu, LSDXOXO, nebo Bambii. Právě ti také pomohli ke vzniku skladby Missed Call, kterou přidáváme do playlistu.

FVLCRVM - Red Lighting

Credits: Pišta Kráľovič
Label: Mom I Made It / Universal
Album: Red Lighting single

Po vrcholném setu své dosavadní kariéry, s nímž uzavřel hlavní program loňského ročníku festivalu Pohoda, se teď slovenský elektronický hitmaker a producentský supertalent FVLCRVM rozhodně nechystá zpomalovat. Důkazem toho je čerstvý videosingl Red Lighting s pro něj typicky futuristickým soundem odkazujícím na žánry hyperpopu a trance. „Red Lighting je tematické pokračovanie minuloročnej skladby X-tacy, kde som si vymyslel takého submisívneho avatara. Je to taký trochu tragikomický wannabe love song o vábení na gýčovú atmosféru s červeným svetlom, akurát, že tej druhej strane to veľmi vzrušujúce nepríde,“ vysvětluje Pišta Kráľovič aka FVLCRVM a dodává, že všech pět rybiček, které se objeví v klipu k Red Lighting (postaralo se o něj pražské studio Boycott pod vedením režiséra Petra Vlčka), se bezpečně vrátilo do svých domovů. Uff.

Mae Stephens - If We Ever Broke Up

Credits: Mae Stephens, Gia Koka, Morien Van Der Tang
Label: EMI
Album: If We Ever Broke Up single

Na počátku byl patnáctivteřinový fragment, který získal na TikToku deset milionů přehrání a devatenáctileté zpěvačce Mae Stephens přihrál lukrativní smlouvu u velké nahrávací firmy. Teď píseň If We Ever Broke Up konečně vychází v celé své kráse a může se stát paradoxním valentýnským žebříčkovým hitem. A Mae Stephens bude moct opustit svoji práci prodavačky v obchodě se zeleninou v anglickém městečku Ketteringu. Synth-popový virální hit, který Stephens nahrála pod dohledem producenta jménem Morgan Avenue, je adresovaný příteli, který si jí dost neváží. „Kdybychom se někdy rozešli. Nebyla bych smutná,“ zpívá Stephens v chytlavném refrénu.

Two Shell - Love Him

Credits: Anuroop Pillai, David Sneddon, Gabrielle Aplin, Lawrie Martin
Label: Mainframe Audio
Album: Lil Spirits EP

Britské producentské duo Two Shell si hýčká svoji anonymitu, vloni se zvládli vtlačit mezi smetánku ostrovní klubové hudby. Proslavily je dvě loňské nahrávky Home a Icons EP, na scéně se ale pohybují už od roku 2019. V polovině února vydali další nahrávku – dopředu neohlášené EPčko Lil Spirits, ze kterého na první poslech trčí rozverná skladba Love Him používající nasekané vokály připomínající skoro patnáct let starou klasiku Hypn Mngo producenta Joye Orbisona. Skladba je také obdařená videoklipem, který se snaží představit, jak vypadá svět očima umělé inteligence.

Tove Lo - Borderline

Credits: Ebba Tove Elsa Nilsson, Dua Lipa, Jakob Jerlström, Ludvig Söderberg
Label: Pretty Swede
Album: Borderline single

V říjnu loňského roku jsme se od švédské zpěvačky a songwriterky s talentem na epické refrény Tove Lo dočkali její páté studiové desky Dirt Femme, která se umístila v top 5 nejlepších popových desek roku podle serveru Stereogum. Pro všechny fanoušky videosinglu No One Dies From Love teď přichází s bizarním rozřešením. Doprovodný videoklip k chytlavému singlu Borderline, který s ní spolupsala Dua Lipa, na něj totiž volně navazuje příběhem figuríny pro nárazové zkoušky, která lační po pomstě. „Borderline je o tom být na pokraji lásky. O dramatu, které v sobě s druhou osobou vyvoláváte, pokud se cítíte nejistí,“ říká Tove Lo k novince, jež poslouží jako odrazový můstek pro její světové turné.

Které duo se zvládlo vtlačit mezi smetánku ostrovní klubové hudby? A jak vypadá svět očima umělé inteligence? Poslechněte si verbální útoky hudebního redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.