Těšit se z vlastního utrpení. Poslední Topinky servírují ThxSoMch, Skrillex a Caroline Polachek

22. únor 2023
Topinky

102 dílů Topinek stačilo. Aleš s Filipem se loučí s divokým komentováním novinek putujících do rotace Radia Wave a během toho si „plivou do obličeje“ po vzoru tajnůstkářského Kanaďana ThxSoMch. Ten (podobně jako oni) našel potěšení ve svém utrpení. V novinkové várce najdete i elektronického mága Skrillexe, katarzní fázi Caroline Polachek, při které optimisticky vyhlíží nové začátky (jako Aleš a Filip) nebo příjemně taneční novinku, kterou servíruje Tea Sofia. Hate!

Skrillex - Ratata ft. Missy Elliott & Mr. Oizo

Credits: Sonny Moore, Melissa Elliott, Quentin Dupieux, Christopher Stein, Darryl McDaniels, Debbie Harry, Joseph Simmons, Paul Simon
Label: OWSLA / Atlantic
Album: Quest For Fire

Hned dvě nové desky vydal v polovině února americký elektronický producent Skrillex. Dříve ohlášenou nahrávku Quest For Fire následovala další den překvapivě ještě kolekce Don't Get Too Close. Obě nahrávky se jen hemží hosty – jsou tu velká jména jako Justin Bieber, Kid Cudi nebo Four Tet a často se na jednom tracku potkávají hudebníci, které by spolu nikdo nečekal. To je příkladem písně Ratata, s níž Skrillexovi ve studiu vypomáhal klasik francouzského electra (a filmový režisér) Mr. Oizo. Nejprve vysamplovali dvě dekády starou klasiku Work It od Missy Elliott a pak si americkou rapperku pozvali i do studia, aby přidala nové verše.

Caroline Polachek - Smoke

Credits: Caroline Polachek, Daniel Harle
Label: Perpetual Novice
Album: Desire, I Want To Turn Into You

Stylově na den svatého Valentýna vydala svou čtvrtou dlouhohrající desku americká zpěvačka Caroline Polachek. Novinka nazvaná Desire, I Want To Turn Into You obsahuje i všechny její singly vydané za poslední dva roky. Materiál vznikl ze spolupráce s producentem Danny L. Harlem a je ve znamení hledání optimismu, euforie a nových začátků. Jednou ze zatím nevydaných skladeb byla i Smoke, kterou ale fanoušci znají z koncertů už od roku 2020. Byla to jedna z prvních skladeb, které Polachek a Harle pro desku napsali. „Je to píseň o katarzi,“ říká Polachek a přiznává, že ji k napsání inspirovaly její oblíbené zpěvačky z kategorie “popová diva” a chtěl natočit něco podobně bombastického a uklidňujícího, jako to uměla třeba Mariah Carey.

Tea Sofia - On My Own

Credits: Tea Zybartas, Lukáš Mutňanský
Label: Warner
Album: On My Own single

Od debutového singlu Pretend mladé hudebnice Tey Sofii uběhly tři roky. Za tu dobu stihla vyhrát hudebně exportní projekt Czeching, reprezentovat Česko na showcasovém festivalu Eurosonic, nebo nahrát LP Stani. Nyní vychází její další samostatný singl On My Own, na kterém potvrzuje svou pozici jedné z nejzajímavějších tuzemských hudebnic. Skladba, která je o poznání tanečnější než její předchozí počiny, tematizuje nezdravou sociální dynamiku, nezávislost a schopnost se osamostatnit. Skladbu s Teou produkoval Lvcifer, kterého můžete znát také jako člena kapely Fallgrapp.

ThxSoMch - Hate

Credits: Carter Filippis, Jeff Hazin
Label: Elektra (NEK)
Album: Hate single

Enigmatický zpěvák a muzikant ThxSoMch, o kterém i nadále víme hlavně to, že je z Toronta, se zatím proslavil především tiktokovou hitovkou Spit In My Face! – nultá léta evokující temnou indie rockovou hymnou pro každého, kdo se cítí zrazován láskou. Post-punkový singl rychle vzplál, na Spotify nasbíral přes sedm milionů přehrání a my jsme si nedávno do playlistu nasazovali další naštvaný track tajnůstkářského Kanaďana o zlomeném srdci s názvem Keep It Tucked. Zatímco v něm ThxSoMch divoce míchal pop-punk, trap a jungle, v nejnovějším singlu Hate se drží osvědčených indie punk/rockových vibes z počátku milénia. Užijte si sonický moshpit s člověkem, který (podobně jako my) našel potěšení ve svém utrpení.

Latto - Lottery ft. Lu Kala

Credits: Alyssa Stephens, Lusamba Kalala, Lauren LaRue, Brandon Benjamin, Gamal Lewis, Lukasz Gottwald, Randall Hammers, Rocco Valdes, Steph Jones
Label: Streamcut / RCA
Album: Lottery single

Po velkém úspěchu singlu Big Energy byla atlantská rapperka Latto nedávno nominovaná i na cenu Grammy v kategorii Objev roku. Že není interpretkou jednoho hitu, dokazuje její nový singl Lottery, který dobře navazuje na osmdesátkový zvuk Big Energy. „Když tě nechám, abys mě vzal k sobě domů, tak jsi vyhrál loterii,“ rapuje Latto do nakažlivého disco beatu, který pro ni napsali producenti Dr. Luke a Brandon Benjamin. Po boku Latto se v novém singlu objevuje konžsko-kanadská zpěvačka Lu Kala, která před třemi lety získala cenu kanadské národní banky pro největší objev roku.

Deb Never - Momentary Sweetheart

Credits: Deborah Jung, Aaron Paul O’Brien, Ryan Dulude, Michael Percy
Label: Moonlanding
Album: Momentary Sweetheart single

V Los Angeles usazená americká zpěvačka a songwriterka s korejskými kořeny Deb Never si prý v dospívání ujížděla hlavně na heavy metalu, grunge a dirty rapu. Svůj první velký kariérní zářez měla, když se v roce 2019 objevila na singlu No Halo rapového kolektivu Brockhampton, který nakonec posloužil jako otvírák jejich páté studiové desky Ginger. Od Deb Never (krom dalších výrazných hostovaček) následovalo především povedné, v pořadí druhé EPčko Where Have All The Flowers Gone, poslední rok a půl jsme od ni ale neslyšeli. To se teď mění s vydáním čerstvého singlu Momentary Sweetheart, který si bere inspiraci v nostalgii devadesátkového rocku. Post-grungeovým soundem oproti předešlé tvorbě sice překvapila, dál nám ale dokazuje, že je jedním z výrazných hudebních talentů generace Z.

Který beat jede ratata? A co opravdu nikdo (ani Aleš) nečekal? Poslechněte si poslední verbální útoky hudebního dramaturga Aleše Stuchlého a redaktora Filipa Černého a všechno se dozvíte.

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.