Česká extraliga v pasti reklamního smogu. Jak odstranit módní peklo na dresech?

22. září 2023
Tribuna

Módní a vizuální peklo? I to je do jisté míry česká hokejová extraliga, která na konci minulého týdne začala novou sezonou. Proč vypadá český hokej jako výlepní poutač a bianco šek pro sponzory? Dá se s tím něco dělat, a co největší favorité nového ročníku nejvyšší české hokejové soutěže?

Počet log na dresech sponzorů, potažmo jejich množství na ledových plochách českých zimních stadionů jako by rok od roku rostl. Na dresech jich je tolik i kvůli smlouvě, kterou si samotné kluby schválily, říká Martin Vait, který ale zároveň dodává, že z porovnání s evropskou konkurencí na tom domácí hokej není nijak výjimečně špatně či dobře.

Oproti fotbalu má totiž hokejový klub daleko méně jiných možností, jak získat peníze, míní Martin. Zatímco fotbalové oddíly mohou mezery v rozpočtu doplnit prodejem svých hráčů, v hokeji to tak nefunguje. Tuto mezeru pak lepí právě tím, že se snaží získat co nejvíce sponzorů, kteří na oplátku chtějí být vidět, vysvětluje.

A kdo z letošní extraligové nabídky vychází co se dresů týče nejlépe? Asi Sparta, povedl se docela i dres Plzně s určitým retro nádechem. Naopak katastrofou je dres Pardubic, což je zároveň asi největší favorit na titul, míní Martin. Východočeský klub před sezonou znovu posílil a doleva doprava skrz svého majitele vykřikuje slova o rozpočtu ve výši 300 milionů.

Zároveň mají nového trenéra ve Václavu Varaďovi, asi nejlepším domácím kouči. Takže Třinec to s další obhajobou bude mít těžké, myslí si také Vojta Jírovec. Třinečtí Oceláři získali titul v posledních čtyřech případech a jejich dominance zatím pokračovala i po konci Varaďovy éry, která znamenala tři tituly. Jak tomu bude letos?

Hokejové dresy často připomínají spíše sportovní billboard s co největším množstvím log sponzorských společností. Proč tomu tak je a proč tomu tak zřejmě bude i nadále? Více v novém díle Tribuny.

autoři: Martin Vait , Vojtěch Jírovec
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.