České seriály zkusily prožít obrození. Ale vlastně se nic nestalo

4. říjen 2024

Konečně přišla doba, kdy veřejnoprávní televize dává bez moralizování prostor tématům jako je sex-fluencing a čeští tvůrci hledí na pilíře národní historie skrz rybí oko feministické ironie. Nebude ale ke spokojenosti třeba trochu víc než jen solidně vedení herci, fancy kamera a senilní opičák Palacký?

V případě nového seriálu České televize Vlastně se nic nestalo zamířily Čelisti svůj smrtící stisk do vlastních řad. Režisérem a spoluscenáristou je totiž náš dobrotivý kolega Honza Vejnar, který společně s Darjou Mikovou vytvořil sympaticky přímočarý pohled do světa influencerek, male gazingu, fluidních hranic intimity a plíživého všedního sexuálního násilí, jemuž dominují skvělé herecké výkony Elizavety Maximové a Lukáše Hejlíka. Toho předminulý týden Aleš neprávem označil za průměrného. Lukáš křivdu zajedl věnečkem a vysekl krásného korporátního slizouna. Jak říká jeho velký životní vzor a největší český food blogger Luboš Bailador: „Zlej komentář umí napsat každej, ale dát lajk, to umí málokdo.“

Za limity seriálu označují Aleš s Tomášem zejména to, že svým vyznění zůstává příliš věrný svému názvu a má problém ustát řadu tematických náznaků a odboček. Zápolení českých tvůrců s nevděčným formátem krátkých epizod je opakující se téma a zásadní zvrat do něj rozhodně nevnesla ani druhá televizní novinka české výroby, ambiciózní Dcera národa. Ta se v souladu se současnými trendy snaží historickou látku vyprávět s drzým moderním twistem, když národní obrození nahlíží očima dcery Karla Havlíčka Borovského a jejího střetu s normativním šovinismem party obrozeneckých tatíčků. Působí přitom ale sama dost nedůvtipně a strojeně. Nic proti zesměšňování Palackého, to většina absolventů bohemistiky ochotně podepíše, ale podvratně se tvářící látka by si zasloužila víc než spratkovská gesta, čítankový feminismus a snesitelnou milostnou linku.

Budou se nám lidi smát alespoň ze soucitu, až budeme šediví a staří Vlci? Kolik hodin by musel mít nový sestřih Caliguly, aby konečně úspěšně propojil erotiku a umění? Spí Havlíček ve svém hrobečku a kdo mu zpívá svou věrnou písničku? Co se stalo ve Vlastně se nic nestalo? Proč je druhý Joker lepší než to nejlepší projímadlo? A proč je Ještě nejsem, kým chci být, horkým kandidátem na český film roku? Čelisti, jediné skutečné obrození vašich smyslů!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.