Československé legie v Rusku? Symbol propojení víry v národ s myšlenkami humanismu a demokracie

21. září 2018

Reportéři Českého rozhlasu Martina Pouchlá a Ivan Studený se na přelomu srpna a září vydali po stopách československých legionářů na Sibiři. Jejich reportáže ze čtveřice měst Jekatěrinburg, Krasnojarsk, Irkutsk a Vladivostok najdete společně s fotografiemi a videi na webu Českého rozhlasu Plus a další chystaný materiál začne vysílat Radiožurnál od 15. října. O třítýdenní výpravě za Ural mluvila v On Airu Martina Pouchlá.

„Inspirací našeho projektu byla mimo jiné kniha, kterou v říjnu vydává Radioservis a jmenuje se Transsibiřská odysea, po stopách legionáře Jana Kouby,“ vysvětluje Martina Pouchlá. Legie byly podle ní na svou dobu mimořádným tělesem, jehož organizace byla až překvapivě demokratická. Legionáři se společně radili, rozhodovali i postupovali. Zároveň ale propojovali víru v národ a nacionalismus s myšlenkami humanismu a demokracie. „Při návratu domů z Vladivostoku si například odhlasovali, že v Hongkongu nebudou používat rikši, protože se nechtěli podílet na degradování lidské bytosti na dopravní prostředek,“ zdůrazňuje Pouchlá. Na Srí Lance si prý zase jako první bílí zahráli fotbal s místními domorodci. „Říkám si, kam se rysy mého národa poděly dnes, kdy je všudypřítomný strach z cizích kultur nebo dehumanizace uprchlíků.“

Pomník Československé legie v Jekatěrinburgu

Jak se současné Rusko staví k tématu československých legionářů, 60 tisícům mužů, kteří v roce 1918 ovládali celou transsibiřskou magistrálu a byli nejbojeschopnější armádou na ruském území? Teprve nyní jsou tam prý nastavené podmínky pro změnu vztahu k lepšímu. „Aktuálně vzniknul dokumentární film o legionářích a jeho tvůrci nám říkali, že opakovaně žádali o grant Ministerstvo kultury Ruské federace, a až teď se jim podařilo ho získat a film zrealizovat. Díky tomu, že ho ‚přilepili‘ ke stému výročí konce války,“ vysvětluje Pouchlá a dodává, že dokument vyobrazuje československé legionáře v až nečekaně pozitivním světle.

Který celosvětový hit uslyšíte zpívat i pouliční umělce na Sibiři? Co říká jedna z teorií o pravém důvodu obsazení Československa vojsky Varšavské smlouvy? A proč spousta Sibiřanů nad současnou politikou láme hůl? Poslechněte si celý rozhovor!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.