Český producent Ragnar Kestis odhaluje na nové desce různé tváře vody

29. září 2021

Některé desky přichází nečekaně – jako ta nová od enigmatického pražského producenta, který dříve vystupoval jako Izanasz, nyní ale vydává desku pod svým novým (občanským) jménem. A rozhodnutí nedržet se dřívější „značky“ dává smysl – album s islandským jménem Vatnaljóð totiž Kestise zastihuje v jiném rozpoložení než jeho dřívější tvorba. Je klidnější a více organické. Přídavné jméno fluidní se zde vyloženě nabízí.

Jiný živel se představuje na desce, jíž se triumfálně vrací britský pracant The Bug. Jeho Fire navazuje na to nejlepší z vlastní diskografie i žánru temného dubu jako takového. Ne nadarmo se na nás Bugova nová tvorba line z různých směrů – tohle je hudba, která oslavuje fanoušky monumentálně temné hudby, ale i příznivce experimentálnějších směrů. Síle nahrávky napomáhá i angažmá početných hostů – mezi nimi hudebnice Camae Ayewa, která vystupuje jako Moor Mother.

A taky ona čerstvě vydala sólovou nahrávku, na které potvrzuje, s jakou nenuceností dokáže vtahovat do narativů, které jsou úzce provázány se splíny současného světa. Sedmá deska, kterou Moor Mother vydává, je znovu mimořádně naléhavá, vymlouvavá a přísná. A to navzdory tomu, že není tak masivní jako její dřívější nahrávky.

Modeláři krotí živly: voda a oheň, kytary a temná elektronika. Jaká překvapení přinese hodinka s dvojicí Banán a Viktor tentokrát?

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.