Cestovatelé v lockdownu II. Překvapivé zážitky a výzvy přímo za dveřmi

29. březen 2021

Co dělají ultramaratonec a triatlet, když jsou karanténně zavření ve svojí obci? Jak vypadá obcházení Prahy, největšího českého katastru? A jaké kouzlo má mělnický soutok Labe a Vltavy?

Cestovatelský a outdoorový magazín Casablanca navazuje na první vysílání o obcházení obecních katastrů ve východních Čechách, na severní Moravě i ve Středočeském kraji.

Triatlonový trénink mentální odolnosti

Roman Pittner je policista a triatlet, který v rámci tréninku najezdil 100 km na kole ve své obci Ostrý Kámen na Svitavsku, kde nejdelší silnice měří zhruba 1,3 km. Musel po ní tedy jet 37x tam i zpátky. Trvalo mu to 5 hodin a někteří sousedi si možná mysleli, že je blázen, když ho na cestě k lesu potkali poněkolikáté. „Byl to dobrý trénink mentální odolnosti,“ hodnotí svůj podnik Pittner. „A uvědomil jsem si také, že ta naše vesnice je výjimečné místo.“

Dávné přání v době locdownu – cesta na soutok Labe a Vltavy

Aneta Zápotocká z Mělníka se paradoxně právě během nejpřísnější karantény rozhodla splnit si své dávné výletní přání – podívat se na soutok Labe a Vltavy. Není to totiž tak snadné, jak by se mohlo zdát. Přímo do cípu na soutoku totiž nevede žádná stezka. Aneta se celkově rozhodla lockdownových omezení využít k tomu, aby v rodném Mělníku procházela místa své osobní historie. A oceňuje například i to, že se může zapojit do městského programu výsadby stromů.

50 kilometrů v ulicích vlastního města. A ještě nejsem v polovině!

Zatímco skauti ze severočeských Příchovic se rozhodli pomocí GPS trackování kreslit svými procházkami na mapách, v Kralupech nad Vltavou mají celou skupinu pro procházky ve vlastním městě. Ultramaratonec René Kujan, který mimo jiné oběhl Island kolem dokola 30 maratony ve 30 dnech, si zakresluje v ulicích svoji trasu a snaží se proběhnout každou jednotlivou ulici. Až to bude možné, plánuje běh ze Sněžky do Prahy, spojený jako mnohokrát dřív s charitativním přínosem pro Sportovní klub vozíčkářů Praha.

Pěší pouť po červené katastrální hranici Prahy „stále doprava“

Ivica Káčerová v sedmi etapách obchází Prahu, kde žije zhruba dva roky. Za cestovatelku se stejně jako Aneta Zápotocká moc nepovažuje, ale věnuje se různým mikroadventurám. Po vyhlášení netvrdší karantény jí bylo těžko a chtěla najít nějaký cestovatelský koncept, který by jí chvíli vydržel. A umožnil vidět krajinu jako celek, ne jen souhrn jednotlivostí. „O to silnejšie na mňa pôsobili negatívne spôsoby práce s krajinou. Nekonečné polia bez medzí, absencia obyčanej prírody ako lesíky či lúky, nechutný smrad repky a skľučujúce satelitné mestečká,“ říká.

Přírodní části jí ale měly co nabídnout. „Ako na horách som sa cítila nad Břežanským údolím, divoké a ponuré bolo okolie Radotínskeho potoka. Hmly v Drahaňskom údolí prvú etapu ma desili a nad Kolodějami som sa prvýkrát cítila skutočne veľmi ďaleko,“ vypráví Ivica v cestovatelské Casablance.

Jaký význam má cestování omezené na nejbližší okolí bydliště? Jaké objevy hosté Casablanky „za humny“ udělali a co docenili? Poslechněte si kompletní záznam druhého dílu lockdownového speciálu pořadu Casablanca.

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.