Cesty a slzy. Lukáš Matějček o stopování z Bangladéše domů a o Dobrodruhovi z paneláku

8. prosinec 2020

Lukáš Matějček jezdí stopem, s čím dál menším množstvím vybavení a skoro neplánuje. „Já na tu přípravu moc nejsem. Je to můj hřebíček do rakve, ale zároveň zdroj výborných historek,“ říká s úsměvem na konto toho, že byl vyhoštěn z Tádžikistánu. „Jsem trochu líný a plánování cest vyloženě nesnáším. Místa mě baví poznávat až na cestě samotné. Takže vyrážím jako nepopsaný list.“

V roce 2015 Lukáš strávil 3 měsíce jako učitel ve škole na nepálském venkově a pak procestoval západní a jižní Indii. Tam se také dal dohromady s místním podnikatelem, se kterým založil firmu na kožené batohy a tašky. Ta ho živí, ale cestuje dál.

V roce 2019 jel pět měsíců stopem z Bangladéše domů do Česka, potkal své bývalé žáky, cestoval přes Čínu a Střední Asii do Evropy. Do Česka přijel z Pobaltí. A na začátku roku 2020 se poprvé podíval do Afriky – do Rwandy a Ugandy. S africkým kontinentem má ale větší stopařské plány.

Milovaná extrémní Indie a cizí Čína

O Indii mluví jako o zemi, která mu nejvíc přirostla k srdci. „Intenzivní poprvé, intenzivní podruhé. Extrémní, což já si užívám.“ Ale na každou zemi, jak říká, vzpomíná rád. Čína je pro něj emočně příkladem země, která zůstala za sklem.

„Je to policejní stát, co si budeme povídat. A všechny zažité věci tam pozbývají platnosti. Stopování je jednoduché, jenže dostat se k samotnému stopování je složité. Dostat se k nějaké dálnici je pain, ale potom už mi zastavovali Číňani, kteří o Západu měli nějaké pojetí. Lidé mi přišli trochu jako roboti. Nebo mají pod kůží strach.“

Cestovatelský román o sobě

Kniha Lukáše Matějčka Dobrodruh z paneláku, která právě vyšla, je slovy svého autora částečně autobiografický cestovatelský román o zážitcích kluka, kterému se jeho výpravy staly osudem. Upřímná zpověď o poznání, dospívání a o tom, jak se postavit na vlastní nohy, i když máte prázdnou kapsu a nulové zkušenosti.

Z mladého stopaře podnikatelem a zase zpátky. Celý rozhovor s Lukášem Matějčkem si můžete poslechnout v kompletním záznamu cestovatelského a outdoorového pořadu Casablanca!

autor: Pavel Sladký
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Víte, kde spočívá náš společný ukrytý poklad? Blíž, než si myslíte!

Jan Rosák, moderátor

slovo_nad_zlato.jpg

Slovo nad zlato

Koupit

Víte, jaký vztah mají politici a policisté? Kde se vzalo slovo Vánoce? Za jaké slovo vděčí Turci husitům? Že se mladým paním původně zapalovalo něco úplně jiného než lýtka? Že segedínský guláš nemá se Segedínem nic společného a že známe na den přesně vznik slova dálnice? Takových objevů je plná knížka Slovo nad zlato. Tvoří ji výběr z rozhovorů moderátora Jana Rosáka s dřívějším ředitelem Ústavu pro jazyk český docentem Karlem Olivou, které vysílal Český rozhlas Dvojka.