Chcete si život pořádně užít, nebo odmakat? Jak najít rovnováhu mezi bohémem a sucharem

5. listopad 2019

„Není otázka volby, zda budu jen sucharem, nebo jen bohémem, ale správné míry. Existuje pomyslný střed, ve kterém se ale téměř nikdy neocitneme. Jedním z našich úkolů je se středu přiblížit, hledat rovnováhu,“ řekl v Balancu Tomáš Zetek, terapeut a lektor vztahové akademie. Když se budeme snažit si život jen užít, můžeme přijít o jeho hloubku. Odevzdat se práci nebo žít na jistotu také není ideální cesta.

„O některé věci v životě prostě přijdeme. Chceme-li se důsledně věnovat určitému zájmu, musíme jiné zájmy obětovat. Bez oběti si asi nedokážeme vážit toho, čemu se věnujeme.“ Jestli jsme zvolili správně a našli rovnováhu mezi užíváním si a pracovním naplněním, se ukáže až s odstupem času. Správnou míru nenalezneme nikde jinde než v sobě. Potřebujme zkušenosti, abychom mohli hodnotit, a univerzální návody neexistují.

Tomáš Zetek

„Bohémové mívají obtíže ve vztazích s nejbližšími. Je dobré se ptát, jakou cenu za užívání si platí rodina. Často také přelétají od jedné činnosti k druhé a u žádné dlouho nevydrží.“ Jakmile nadšení z nového vyprchá a přestane vyvolávat příjemné emoce, pak si najdou něco dalšího. Nový vztah, nový koníček, nové zboží. Platí za to povrchností svého života, od všeho trochu, ale od ničeho dost.

„Suchaři se mohou bát. Dobrodružství a změn. Ale také toho, co by se stalo, kdyby vypustili zvíře v sobě. Co kdyby se mu nechtělo zpět do klece?!“ Útěk před životem se může projevit tím, že se zašijí v nudné administrativní pozici, kde se po nich vlastně tolik nechce. Na druhou stranu to může být projev hlubokého zájmu o nějaké téma, který je obohacující. I věčné badatele a ty, kteří žijí silnou vášní pro něco, nevědomí nebo možná osud občas zavolá a ukáže jim něco nového, jiného.

nuda - studium - studenti - studentka

„Sebeprosazení se, získávání hmotných statků je příznačné pro první část života. Člověk se rozvíjí a osobnost roste. Kolem 35 roku věku dochází k takzvanému životnímu obratu a člověk by měl začít stáčet pozornost k sobě.“ Užívat si života ve dvaceti nebo ve třiceti nemusí být nic špatného. Přetažená puberta v pozdějším věku ubírá moudrosti. Nejde zastavit čas a být věčně mladými.

Vše, co děláme dokola, se nakonec stane nudou. „Nuda vždy na něco reaguje. Nejhorší je, když je to vnitřní prázdnota. Pak se musíme začít zabývat sami sebou.“ Najednou si začneme klást otázky o smyslu vlastní existence. Po přesahu, po kvalitě a naplnění blízkých vztahů. Pokud jsme se v sobě do té doby „nešťourali“, můžeme být překvapeni, co všechno nalezneme a v jakém neutěšeném stavu. Čím dříve a odhodlaněji se do jarního úklidu zahrady pustíme, tím lépe bude v létě i následující roky vypadat.

Poslechněte si celý pořad Balanc o zdravé míře užívání si a vážnosti života.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.