Chcíply dobrý víly z Inisherinu. V McDonaghově novém filmu irské zlo povstalo z nitra

27. leden 2023

Aleš vítá nového stálého hosta pořadu Honzu Vejnara a hned dojde k veřejnému odhalení, že je to rozvedená žena a krásná blondýna. Poté Čelisti pietně pohřbí legendárního alkoholika Čurdu, který zásadně nešel pod 8 promile, a vzápětí se vydají do země, kde je tráva věčně zelená a pivo jedině černé. Novinka Martina McDonagha Víly z Inisherinu opět stojí na výkonech Colina Farrella a Brendana Gleesona a také na tom, že tito dva venkované spolu přestali chodit na pintu stoutu.

„Sledujeme přátelství, které se rozpadne. Zdánlivá banalita odstartuje lavinu věcí, které se pak nedaj zastavit a mají čím dál drastičtější podobu,“ říká Vítek o snímku Víly z Inisherinu. „Je to hutný existenciální drama, pije se tam hodně pivo,“ přibližuje Honza kvality posledního snímku Martina McDonagha. „Proto to Stejskymu tak najelo,“ dodává znalecky Aleš. A Vítek dále rozvíjí pivní metaforu o zemi, kde stout teče proudem.

Z filmu Víly z Inisherinu

„Černota tím filmem prostupuje, probíhá tu taková tichá vnitřní válka, která je odrazem velké občanské války odehrávající se na pevnině,“ tvrdí. „Je to příběh o tom, že zlo vychází z nitra.“ McDonagh natočil film plný svého typického jízlivého humoru, ale tentokrát vypráví také o křehkosti. Je lepší být chytrý nebo laskavý, když žijete v místě, kde se nedá nic dělat a přitom ho nelze opustit?

„Jsou takový nešťastný ostrovy uzavřený do sebe,“ popisuje osazenstvo takřka opuštěného ostrova, kde se děj odehrává, Vítek. „Je to temný film o tom, že přicházejí časy, kdy člověk člověku skutečně bude vlkem,“ doplňuje. Jenže Aleš se přeci jen ohrazuje, že to McDonaghovi úplně nežere: „Ta jeho verbální pyrotechnika rafinovaně odvádí pozornost od toho, že nemá valnou filmovou představivost.“

Shodují se, že McDonagh pomrkává po Coenech a nevyniká vlastním stylem, ale rozpor už panuje nad tím, jak silný dramatický oblouk irský filmař a divadelník vyklenul. „Pro mě je to spíš povídka, která chce být románem,“ uzavírá Aleš pobyt na západoirském pobřeží.

Jak vypadá Velká svoboda pro žida a homosexuála v koncentračním táboře? Kdo je největší baleťák s kamerou? Vyplácí se zastavit stopařovi se sekerou? Je děsivější chlapeček z norského sídliště, nebo holčička M3GAN? Za kolik míčků dojde k Break Pointu? Je Kodaňský kovboj spíš dealer, nebo důkaz zbytnělého ega? Kolikátý McDonaghův nejlepší a kolikátý nejhorší film jsou Tři billboardy kousek za Ebbingem? Je fekální vůz vražedná zbraň? Zaslouží si Čurda vlastní hraný film? Kolik ostatků v muzeích pohoršuje slovo mumie? Patří plyn do plastových pytlů? Dá se přežít měsíc na moři s kečupem a bujónem? A co Aleš nejraději inhaluje? Prase porazilo řezníka.

Spustit audio

Související

  • Čelist dávají film Víly z Inisherinu

    Chutná Alešovi s Vítkem oslí trus? Verbální leprikóni z keltského podcastu Čelisti tentokrát hodnotí jednoho z oscarových favoritů, drama Víly z Inisherinu.

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka