Childish Gambino natočil manifest internetové samoty

10. prosinec 2013

Donald Glover alias rapper Childish Gambino je povoláním i duší komik a na své druhé desce Because The Internet je to hodně slyšet. Hodinová nahrávka osciluje někde mezi rapem, stand-up výstupem a zatraceně divným psychedelickým filmem ve stylu Jodorowského opusů El Topo nebo Svatá hora, kde v určitých chvílích více tušíte, než víte, co se to před vámi odehrává.

Kdo ale od spojení proslulého komika a rapu čeká záchvaty smíchu, bude zklamán – Because The Internet je v jádru velmi smutné album o tom, jak se sami sobě v éře internetu vzdalujeme. Psychedelie vládla v roce 2013 hip hopu a Gambino svým albem ukončuje sezonu, která zrodila desky jako Acid Rap, Yeezus nebo OLD, nabízející senzorický atak podobný drogovému rauši, který se ze slasti překlopil v paranoii. Because The Internet je ale ještě o něco naléhavější, protože není o kultuře celebrit ani drogách vyšší třídy, ale o něčem, co zasahuje do životů většiny z nás – o závislosti na internetu a jeho nekonečném proudu informací. Jde to poznat už z názvů – skladba WorldStar je věnována afroamerickému webu s bláznivými klipy, v poslední skladbě zase Gambino v refrénu skanduje jméno Andrew Auernheimy – legendárního internetového trolla.

Hudba navíc často připomíná roztříštěné vědomí internetových surferů, zběsile skákajících mezi webovými stránkami ve snaze ukojit svůj digitální chtíč. Skladby nějak začnou, v půlce se většinou obrátí na patě a pokračují úplně jinak – třeba Shadows odstartuje slastným funkem, k němuž přispěl i basák Thundercat, po nějaké době se ale promění v ujetý industriální beat s efektovanou elektrickou kytarou. Gambino umí vytesat bona fide hit – Crawl nebo Sweatpants jsou hiphopové hymny, které ale mají pod blyštivým obalem něco zvláštně excentrického a antihitového. Asi nejsem sám, kdo v instrumentálních podkladech vidí obrovský vliv Flying Lotuse a jeho mutantího hip hopu.

Jako rapper nedisponuje Gambino nijak oslnivou rapovým flow, ale šperkuje ho různými vtípky a bizarními obraty. Na rozdíl od loňské mixtape Royalty se tady vesměs obejde bez rapových hostů a ty, kteří tu jsou (Azealia Banks, Chance The Rapper), obsadil do vyloženě vedlejších rolí, což svědčí o jeho narůstajícím sebevědomí. Zatímco dva roky starý debut Camp byl jen takový průzkumný výstřel, Because The Internet už je zásahem do černého. Tahle nerdí odysea vychází bohužel už příliš pozdě pro výroční žebříčky, ale na druhou stranu dává fanouškům šanci ji do posledního detailu vsáknout během dlouhých, osamělých, vánočních večerů, kdy se nejspíše nic neděje ani na tom internetu.

03021924.jpeg

Hodnocení: 80 %
Childish Gambino - Because The Internet (Island Records)

autor: Karel Veselý
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.