Chodit naboso po trávě a nepotit se celý den v botách. Co prozradí nohy o našem zdraví?

7. únor 2023

„Když se něco děje v těle, pravděpodobně se to ukáže na nohou a obráceně,“ říká v Balancu fyzioterapeutka a lektorka Klára Bubeníčková. Nohy a chodila prý mohou zrcadlit problémy celého těla a taky pomoci v nápravě. Být uzemněný není jen fráze, ale terapeutická technika, která může pomoci při stresu, kolotoči nezastavitelných myšlenek i jiných potížích. Co o našem zdraví mohou prozradit nohy?

„Bolest může být dobrý ukazatelem, kde pracovat. Bolest není nepřítel, je to volání o péči.“ Možná se vám taky ve stresu klepou nohy nebo máte ztuhlá či velmi citlivá chodidla. Dobrá fyzioterapeutka nebo fyzioterapeut pozná podle chůze i podle toho, jak stojíte, kde jsou pravděpodobně ve vašem těle problémy a co k nim vedlo. A může s nimi i pomoci.

„Chodit bos by měl v adekvátních podmínkách člověk odmala.“ Podle Bubeníčkové je to důležité pro motorický vývoj. Chůze naboso nohy stimuluje, uzemňuje nás a přináší kontakt se zemí a přeneseně i s vlastními kořeny. Ale s chůzí naboso by se mělo začít pozvolna, protože si můžeme přivodit problémy. Někdy však potíže přináší spíše špatné boty.

Poslechněte si celý rozhovor o tom, jak nohy ukazují naše zdraví.

Klára Bubeníčková je registrovaná fyzioterapeutka, autorizovaná lektorka Reflexní zónové terapie na noze školy Hanne Marquardt, cvičitelka a lektorka metody SM Systém – léčba a prevence poruch a onemocnění páteře.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.