Chůze v přírodě je cesta do vlastní duše i k druhým lidem. Jak nás léčí procházky a výlety?

17. leden 2023

„Chůze v krajině pomáhá lépe a hlouběji rozumět vlastní duši,“ říká v Balancu psychoterapeut, básník, a šéfredaktor časopisu Tvar Adam Borzič. Jít se projít do přírody, vyrazit na výlet nebo se jen tak toulat nás spojuje s přírodou a vlastní duší. Zlepšuje imunitu, paměť, rozvíjí kreativitu i vztahy.

„Někdy doporučuji svým klientům jít na procházku se záměrem.“ Chůzí a kontaktem s krajinou a přírodou dostaneme nové podněty. Rozhýbe se naše tělo a to může rozhýbat i myšlení. Mohou se spojit a objevit nové myšlenky. Prostor dostanou niterné procesy, na které je třeba ve shonu a stísněné kanceláři málo místa. Když dojdeme na vyhlídku, máme výhled i nadhled. Můžeme si je nejen užít, ale představovat si, že se koukáme na krajinu vnitřního světa a spatříme v ní jevy, které bychom jinak neviděli.

Adam Borzič, básník, šéfredaktor Tvaru

„Někdy je potřeba cíl ztratit a jít se toulat.“ Můžeme si dávat různé záměry. Jestli jste zrovna ve svém životě ztraceni a hledáte směr, bloudíte, pak to asi není dobrý nápad. Ale náš diář je často pevně organizovaný, úkol střídá úkol, povinnost střídá povinnost. Někdy je hezké vyrazit bez cíle. Na nová místa nebo nahlédnout stará jiným pohledem. Jak úlevné může být, že něco nemusím. Nemusím mít cíl, někam dojít, jít přesně tudy a vrátit se do pěti. Jindy může být zase dobrý nápad mít k výletu nebo procházce jasnou strukturu, cíl. Vydat se tam a zpátky nebo naopak udělat okruh. Všechna tato rozhodnutí se odrazí v našem vnitřním světě.

„Platónská škola filozofovala v zahradách, Ježíš se svými žáky stále někam putuje.“ Kontakt s přírodou a pohyb v ní je nám v něčem přirozený. Pomáhá nám vnímat její cykly a rytmy, které jsme v ve zrychlené výkonové společnosti opustili. Umíte vnímat, že začíná den, kdy je slunce na vrcholu a kdy končí? Že přichází podzim, příroda se stahuje do sebe a že se něco podobného děje s naším nitrem?

Být v kontaktu s touto cykličností má na člověka dobrý vliv. Když se s někým pohádáme, někdy se nedaří problém vyřešit mluvením. Pak se vydáme ven a zažijeme něco společně. Tato zkušenost často pomůže více než do hloubky rozebírat, kde jsme se zasekli.

Poslechněte si celý Balanc o chůzi, procházkách a výletech jako cestě k lepšímu duševnímu zdraví.

autor: Petr Bouška
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.