Církve a rok 1989

28. květen 2014

Události roku 1989 přinesly obrovské změny a svobodu také do života církví, a to nejen v Československu, ale i v dalších bývalých komunistických zemích. Skončila doba pronásledování, církve se mohly svobodně nadechnout a chopit se různých společensky významných úkolů.

Na této stránce Vám v pravém sloupci nabízíme nábožensky zaměřené příspěvky Českého rozhlasu, které se váží k událostem listopadu 1989 a k následným dvaceti rokům života církví ve svobodné společnosti. Navíc u příležitosti 20. výročí sametové revoluce připravila Redakce náboženského vysílání dva speciální seriály: "20 let náboženské svobody" a "Náboženská svoboda v postkomunistických zemích", které Vám zde také nabízíme.

20 let náboženské svobody (5 dílů)

Pětidílný seriál Církve a 20 let ve svobodné společnosti se zabývá otázkou, jak svoboda změnila život církví a co církve přinášejí do společnosti. Po 20 letech od listopadových událostí je totiž zřejmé, že skutečná svoboda vyžaduje také zodpovědnost. A málokdo si to v naší zemi uvědomuje víc než církve.

Vztah církve a státu

Charita a Diakonie

Církevní školství

Církev a umění

Nové směry a hnutí

Náboženská svoboda v postkomunistických zemích (3 díly)

Dvacáté výročí pádu komunismu vybízí k mnoha reflexím. Probíhají nejrůznější konference, jež mají hodnotit období před i po tomto klíčovém obratu evropských dějin. Začátkem října jedno takové setkání proběhlo ve Vídni pod názvem Náboženství a politická změna po roce 1989 ve středovýchodní a jihovýchodní Evropě. Zúčastnil se jí i český historik Jaroslav Šebek. Na základě myšlenek, které na konferenci zazněly, vznikly tři rozhlasové pořady, v nichž se pokoušíme poukázat některé problémy, s nimiž se postkomunistické církve potýkají.

Slovensko

Polsko

Balkán

Spustit audio