Čistím kosti, za oknem padá listí a k tomu mi hraje Ježura, říká hudebník David Vála

28. prosinec 2022

„Kdybych měl label, tak bych Ježuru okamžitě vydal,“ říká David při popisu toho, co ho na zvláštně pojmenovaném projektu přitahuje. Playlist bilančního dílu Modelářů má na svědomí právě on a také Nikola Jelínek, která stojí za skvělým fanzinem Metal Health. Zadání bylo poměrně jednoduché – vybrat nejlepší nahrávky právě končícího roku 2022 a přiblížit Viktorovi s Banánem (a samozřejmě i posluchačům), čím jsou výjimečné.

Vznikla tak naprosto unikátní hodinka, která v sobě skýtá mnohá překvapení. Už jenom to, že na začátek pořadu zazněly tři kapely z Rakouska a jedna z Brna dává tušit, že tentokráte půjde o výlet do trochu jiných končin. A to nejen geograficky – Davidův výběr na úvod zmíněného a zasněného Ježury, jež se vrací do krajin svého dětství, doplňuje Nikola poetikou dalších jednočlenných projektů, která ale tentokráte míří více do black metalové temnoty. Láme se o avantgardu a v mnohém neortodoxní zvukový přístup.

To, i když v trochu jiném kontextu, platí i o ukázce z aktuální desky belgických Wiegedood, která je sonickým atakem na hranici snesitelnosti. Hegemonii Evropy pak naruší Poison Ruin z Pensylvánie s unikátním mixem přímočarého punku a klasického hardcoru. Na otázku, jak se naši hosté k mnohdy dosti obskurním nahrávkám dostávají, odpovídá Nikola, že sleduje hned několik hudebních blogů, a že nejvíce ji lákají právě kapely, o kterých je poměrně složité zjistit nějaké relevantní informace.

Právě takové si pak vybírá i na rozhovory i do svého fanzinu, čímž si svůj přehled zase o trochu více prohlubuje. David uvádí jako největší zdroj doporučení své spoluhráče z kapely, zejména pak Marka, s nímž působí v Bahratal. Zmiňuje ale také několik hudebních blogů. Možná i díky tomu se asi poprvé v historii Modelářů stalo, že se oba naši hosté shodli nezávisle na sobě hned na dvou kapelách.

Co Nikolu fascinuje na německy zpívajících kapelách? Jaké kosti čistí David, když poslouchá Ježuru? A nálet kterého hmyzu připomínají Wiegedood? Pusťte si Modeláře!

Spustit audio

Související

Více o tématu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.