Skinheadský punk i chorobopop. David Vála a Nikola Jelínek pokračují ve výběru top hudby 2022

5. leden 2023

„Rožnovská punková scéna pro mě měla vždy specifické kouzlo. Už kapely z poloviny 90. let jako Co-Ca nebo Telefon v sobě měly něco unikátního a mají to v sobě i Chorobopop, kteří právě vydali novou a vynikající desku. I proto jsem je zařadil do svého výběru.“ Takto okomentoval skladbu Jen sen host Modelářů David Vála, který společně s Nikolou Jelínek vybíral první playlist roku 2023. Playlist se ovšem stále ještě ohlížel za tím nejlepším z toho minulého.

Opět to byl výběr velmi pestrý a v mnohém dosti překvapivý. Málokdo by totiž asi čekal, že zrovna na Radiu Wave zazní kapely s názvy jako Skinhead nebo Conservative Military Image, ale přesně to se stalo. A jak se ukázalo, do top loňských nahrávek patřily zcela právem. Chytlavý a extrémně energický oi punk, kdy členové kapel stojí jasně na antirasistické straně skinheadského spektra a jejich kořeny jsou silně ukotveny v punkové scéně.

Nikola Jelínek a David Vála

To stejné pak platí i o přísných metalových kapelách jako například Imperial Triumphant nebo Spiral Staircase, které počechraly novoroční éter. Stejně jako v minulém díle, i tentokrát se pak Nikola s Davidem na jedné kapele shodli a do svého výběru ji nezávisle na sobě zařadili oba dva. Jedná se o košický projekt Otras, který pracuje jak hudebně, tak i graficky s blackmetalovou estetikou, ale i tady se kapela zároveň hlásí spíše k hc/punk scéně.

Tyto a podobné průsečíky byly pak signifikantní pro oba dva bilanční díly a přinesly tak mimo jiné spoustu nových pohledů na velmi zajímavou aktuální hudbu, která v sobě kombinuje metal, punk, hardcore, ale i další žánry zcela unikátním způsobem. A to je přesně smyslem a cílem Modelářů.

Čím zaujala Nikolu kapela Sweet Cobra a jaká je aura ruského podzemního metalu? A objeví se nějaké jméno z playlistu v jejím fanzinu Metal Health? Poslechněte si Modeláře!

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Hurvínek? A od Nepila? Teda taťuldo, to zírám...

Jan Kovařík, moderátor Českého rozhlasu Dvojka

hurvinek.jpg

3 x Hurvínkovy příhody

Koupit

„Raději malé uměníčko dobře, nežli velké špatně.“ Josef Skupa, zakladatel Divadla Spejbla a Hurvínka