„Cítím se po porodu znásilněná.“ Vznikají v českých porodnicích zbytečná traumata?

16. červen 2021

Přestože se v českém porodnictví v posledních letech řada věcí změnila, stále si mnoho žen ze svého porodu v institucionalizované péči odnáší trauma. V poradnách psychologů se potom některé svěřují i s pocity, že byly porodníky „znásilněny“ nebo že „selhaly“. 

O tom mluví také psycholožka Lenka Emrová: „K pocitu znásilnění vede, že žena cítí, že nemá situaci pod kontrolou. Jakýkoliv tlak vynakládaný na rodičku má vliv na průběh porodu.“ Podle odbornice by podobné situace mohlo zmírnit, pokud by bylo u nás obvyklé, že se porodník a nastávající matka poznají už před porodem a navážou vztah, ve kterém bude důvěra.

Čtěte také

Kateřina nastupovala do porodnice v Rakovníku už s pocitem tlaku na umělé vyvolávání porodu. „Byla jsem pouze týden po termínu a nutili mě nastoupit na umělé vyvolání porodu. Chtěla jsem porod co nejpřirozenější, a tak jsem na návrh tamní porodní asistentky vypila silné projímadlo.“ To ale nezafungovalo, způsobilo jen „prasknutí“ plodové vody, porod se ale nerozbíhal, a tak musela Kateřina nastoupit na umělé vyvolání. Tam ji překvapilo hrubé chování lékařky.

„Naznačovala mi, že má ráda bolest a že s ní to bude bolet. Vtipkovala, i když jsem měla velké bolesti. Když mě vyšetřovala, tak mě to trochu zabolelo. Sykla jsem a dostala jsem okamžitě vynadáno, že dětská hlavička má obvod 30 centimetrů a s tímhle přístupem nikdy neporodím. To byla poslední kapka a já jsem si řekla, že porodit nezvládnu,“ vzpomíná Kateřina, která nakonec dítě přivedla na svět císařským řezem a z porodu si odnesla pocit, že selhala.

Jak se vyrovnávat s poporodním traumatem a jak se dá podobným situacím předcházet? Poslechněte si celé Houpačky!

autor: Dalibor Zíta
Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.