Automatky: Co by měli muži vědět o porodu? Kdy ženu hladit a kdy jít radši ven?

6. duben 2016

>„Mnozí říkají, že v minulosti muži nebývali u porodu, ale oni tam byli. Nervózně přešlapovali po předsíni, kuchyni, zápraží a ohřívali hektolitry vody, které nakonec nebyly zapotřebí. Když se miminko narodilo, byli všichni pohromadě, otec, matka, prarodiče, starší sourozenci,“ říká porodní asistentka Ivana Königsmarková. Mají tedy muži na porodním sále své místo? A co by o momentu zrození měli vědět? Odpovědi hledáme s lektorkou předporodní přípravy Ivanou Königsmarkovou.

Za totality neměli otcové možnost ani vstoupit do porodnice, natož být přímo na porodním sále. Už 25 let se ale koncepce „ukážeme miminko otci a babičkám z okna“ mění. „Tatínky jsme pustili k porodu, ale to je všechno, co jsme pro to udělali. Může to být někdy strašně těžké. Žena prožívá porod niterně, na bázi trochu pozměněného stavu vědomí, zatímco muž ho prožívá na bázi adrenalinu, to znamená strachu. Muži jsou takoví aktivisté, ale porod potřebuje trpělivost,“ upozorňuje Königsmarková.

Přítomnost partnera u porodu by podle ní měla být oboustranná dohoda, avšak kdykoliv vzájemně vypověditelná. „Doporučuji ženám, aby měli někoho s sebou. Nejlépe nějakou ženu, kamarádku, dulu, soukromou porodní asistentku a partnera. Ti dva se tam mohou střídat. Je dobré, když tam někdo je, protože prostředí je cizí. A je také dobré, aby se partner nebál na chvilku odejít, nadechnul se čerstvého vzduchu, aby se zbavil svého napětí,“ dodává.

Při porodu se ženám vylučují hormony lásky, oxytocin a endorfiny. Proto prý prožitek připomíná pohlavní styk a stejně jako při milování i při porodu je v trochu změněném stavu vědomí. „Z pohledu muže žena trpí, a stejně jako když žena pláče, muži jsou bezradní. Nemohou za ni porod odhekat, odtlačit, odbolet a to může způsobit deprimující pocit. Je důležité vědět, že tu ženu to třeba bolí, ale je to jediná pozitivní bolest v našem životě. Nese pozitivní informaci, dočkáme se miminka. Je to bolest, u které víme přesně, dokdy bude trvat. Jakmile se dítě narodí, je bolesti konec. A je to také bolest, která není trvalá, chvíli trvá, pak je klid a zase chvíli trvá. Ve chvíli klidu je třeba, aby žena sbírala síly. Proto je důležité, aby byl partner zuřivým fanouškem. Aby dokázal podržet, přinést, podepřít. A každý jsme jiný, někomu stačí, aby muž seděl v koutě, někdo potřebuje, aby ho partner hladil,“ vysvětluje Ivana Königsmarková.

Jak působí přítomnost partnera u porodu na budoucí sexuální život dvojice, čeho se vyvarovat a co čekat, nejen při porodu, ale i v šestinedělí? Poslechněte si celý rozhovor v Automatkách.

autor: Barbora Sedláčková
Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.