City Souls, Voliéra No. 1, Kurator, Showroom 26, Molo7

27. červenec 2013

Tentokrát jsme natáčeli na druhé vernisáži obchodu Kurator na Starém Městě, na slavnostním otevření Showroomu 26 na Malé Straně, v lese u hněvického psího útulku na focení kolekce City Souls a na snídaňové tiskovce Molo7 v jedné karlínské kavárně.

Vybraní čeští návrháři se spojili v dobročinném projektu City Souls. Navrhli letní kolekci, jejíž koupí můžete podpořit psy v útulcích. Miro Sabo, PBL Prague, Odivi a Lenka Chroboková navrhli veselé a snadno nositelné letní šaty, overaly a tílka. Výtěžek z jejich prodeje půjde na stavbu výběhů a dalšího potřebného zázemí v útulcích v Hněvicích a Lukavici. A právě v Hněvicích jsme natáčeli na focení kolekce ve spolupráci s Fashionbook.cz.

V útulku, který nedostává podporu od města a musí se spoléhat na dary sponzorů, je momentálně 16 psů. Protože se specializuje na odložené a problémové psy, jsou v něm většinou starší pejskové se zdravotními problémy. Potřebují peníze na veterinární ošetření a operace, na krmení a také na stavbu výběhů. Teď se musí mimo klece pohybovat jen na vodítku a to ztěžuje jejich výchovu a socializaci. Fota kolekce z útulku v Hněvicích si můžete prohlédnout na webu Fashionbook.cz.

V Brně bude od konce září zajímavá výstava zaměřená na přístup českých návrhářů k siluetě. Nepůjde přitom o ohlédnutí do historie, ale o průřez prací současných designérů. Kurátoři Moravské galerie oslovili Oldřišku Křížovou, která do projektu s názvem Voliéra No. 1 zahrnula Pavla Ivančice, Zdeňku Imreczeovou, Hanu Frišonsovou, Jindru Jansovou, Ivanu Kaňovskou, Zuzanu Kubíčkovou, Denisu Novou, Chatty, Jakuba Polanku a řadu dalších zajímavých jmen. Jaké práce vznikly na workshopu k výstavě, který se odehrál v Rodném domě architekta a designéra Josefa Hoffmanna v Brtnici, jak výstava sedí do dramaturgie Moravské galerie a jaké směry práce se siluetou sleduje, si poslechněte v reportu z tiskovky v La Gallery Novesta.

02938448.jpeg

Ema Janáčková přináší reportáž ze slavnostně otevřeného Showroomu 26, ve kterém se společně prezentuje několik zajímavých mladých designérek. Elegantní dámské oděvy JSEM od Lenky Štěpánkové doplňuje originální obuv od Zuzany Serbak a kabelky Tjuuli a Milimu. Report ze začátků Showroomu si můžete poslechnout tady a s jeho aktuálním fungováním vás seznámí reportáž od Emy Janáčkové.

Rádi byste si koupili nějaké originální české oblečení, doplňky nebo šperky, ale nechcete se ke skutečným designérům prohrabávat hromadou kýče a domácího tvoření na Fler.cz? Právě pro vás měla vzniknout nová online prodejní platforma s výběrem toho profesionálního, skutečně originálního a kvalitního. Bohužel je ale už od začátku zatížená i kýčovitým, ale dobře prodejným balastem, který kazí dobrý dojem z řady kvalitních designérů. Je otázka, kam se Molo7 dál posune. Jestli mu půjde jen o peníze a expanzi, ztratí postupně svou výlučnost a s ní i zájem kvalitních designérů, kteří se opět začnou poohlížet po něčem jiném. Celý článek o Molu7 najdete tady.

Kurator pokračuje v aktivitách na pomezí obchodu a galerie druhou vernisáží. Instalace v malém, ale dobře vyřešeném prostoru tentokrát patří kolekci Zahrada Petry Ptáčkové, elegantním letním šatům Zuzany Veselé a vybraným kouskům značky Belka, kterou tvoří majitelka obchodu Martina Malá ve spolupráci s Marií Lojkáskovou z brněnského Pokojíku. Zlín zastupuje Radka Hortová s variabilními šaty/vestou a ze zahraničních jmen zůstávají z první instalace slušivé jednoduché šaty Švýcarky usazené v Paříži, Anne Willi. Módu doplňují kabelky a šperky a rozrůstá se i limitovaná řada Kurator Basic, v rámci které oslovení designéři vytváří jednoduché exkluzivní kousky podle zadání obchodu (aktuálně jde o řadu trik). Na krásná fota z vernisáže se můžete podívat na našem oblíbeném blogu 11 koček a rozhovor s Martinou Malou o Kuratoru, Belka a plánech na podzimní Designblok si poslechněte tady.

02938446.jpeg

Odkazy:
www.moravska-galerie.cz/
www.facebook.com/CitySouls
kurator.cz/
www.facebook.com/Showroom26
www.molo7.czFashionbook.cz

playlist:
White Fence – It Will Never Be (Woodsist)
Steven Hufsteter – Kiss Of The Damned Love Theme (Burger Records)
Tirzah – I'm Not Dancing (Greco-Roman)
Barbarossa – Turbine, Sinah Remix (Memphis Industries)
Pharaohs – Manhunter (Intercoastalartists)[z1]
Youth Code – Carried Mask (Dais)
AEIOU – Loin (Mute)
Kirin J Callinan – Embracism (XL)

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Vždycky jsem si přál ocitnout se v románu Julese Verna. Teď se mi to splnilo.

Václav Žmolík, moderátor

tajuplny_ostrov.jpg

Tajuplný ostrov

Koupit

Lincolnův ostrov nikdo nikdy na mapě nenašel, a přece ho znají lidé na celém světě. Už déle než sto třicet let na něm prožívají dobrodružství s pěticí trosečníků, kteří na něm našli útočiště, a hlavně nejedno tajemství.