Co dělá designér v době nadbytku? Matyáš Barák vytváří produkty z palet a trubek od klimatizace

4. říjen 2023

„Mám rád věci, ale trochu mě děsí, když je jich moc,“ říká designér Matyáš Barák. Do každého interiéru podle něj patří hezká váza a hezká lampa. Ale nemusí jich být dvacet.

Začali jsme tentokrát u kutilských videí o tom, co všechno se dá vyrobit z přepravních palet. Také designér Matyáš Barák navrhl knihovnu z palet, od domácích výtvorů se ale dost liší: „Chceme vytvořit nábytek kde nepoznáte, že se jedná o palety,“ říká.

Policové díly z palet – vizualizace

Palety ovšem nejsou stejné. „Europalety, které se pohybují po Evropě, mají už docela dobrý systém cirkularity, že zkrátka paleta po tom, co se na ní převeze zboží, se vrátí odesílateli,“ vysvětluje Matyáš. Do Česka ale přicházejí tyhle podložky pod zboží třeba i z Jižní Ameriky. Ty by bylo příliš nákladné vracet. „Taková paleta by normálně skončila v drtičce, kde se rozdrtí a takzvaně se downcyklují – vyrobí se z nich dřevěné desky, třeba dřevotříska,“ vysvětluje designér. Jeho cílem je naopak je upcyclovat neboli vytvořit z nich plnohodnotný nábytek.

Mluvili jsme o upcyclingu a downcyclingu, ale i věcech z nových materiálů. Matyáš Barák nejraději dělá „ready mady“ z věcí, které už existují. Tak vznikla jeho lampička „My Light“ z trubky od klimatizace.

Matyáš Barák a lampa My Light z trubky od klimatizace

Matyáš se právě chystal na přehlídku Designblok, kde je ovšem lamp, váz a dalších věcí pro domácnost spousta. Není jich náhodou až moc? „Věcí je hodně a my s kamarády často žertujeme, že nejudržitelnější design je žádný design. Ale zároveň chceme jako designéři tvořit. Takže já bych se asi hlavně rád zamyslel nad tím, z čeho vyrábím a jak dlouho to bude fungovat. Anebo až to dofunguje, se ta věc mohla vrátit někam na začátek,“ říká Matyáš.

S designérem Matyášem Barákem o tom, co se naučil na studiu v Praze, Stockholmu a v Londýně. A o věcech, které má a nemá rád. Poslechněte si Bourání!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.