Co nového na Netflixu? Papežové ve filmu nebo seriál Zaklínač, který se s Hrou o trůny nemá srovnávat

3. leden 2020

Tři samozvaní papežové Aleš Stuchlý, Tonda Tesař a Tomáš Stejskal požehnali v prvních Čelistech nové dekády filmu Portrét dívky v plamenech a zásadním novinkám na Netflixu. Zhodnotili film Dva papežové, a protože během svátků zaklínali, dostali se i k debatě o seriálu, který byl na internetu u diváků žádanější než Mandalorian.

Portrét dívky v plamenech se objevil vysoko už v bilančním žebříčku filmů minulého roku. Film, stejným dílem historický, jako moderní, u Aleše zahořel silným plamenem. Je budovaný pozvolným prohoříváním až k závěrečnému crescendu a na docela solidní úrovni spojuje erotiku a umění. „Dlouho jsem neviděl snímek, kde se tak málo mluví, a udrží mou pozornost nonstop. Není vteřina, kdy bych nebyl vtažen,“ potvrzuje své dojmy z příběhu malířky z 18. století Tomáš.

Čtěte také

Diváky Netflixu zase mohl vtáhnout film Dva papežové. Je to vtipný film zakončený dobrým dojákem, popisuje Aleš, který jako absolvent křesťanského gymnázia ví, o čem mluví. Jde o fiktivní konverzaci inspirovanou skutečnými událostmi ve Vatikánu během výměny postu odstupujícího papeže Benedikta XVI., který si u moderátorů vysloužil přezdívku „Komisař Rex katolické církve“, a jeho populárního nástupce Františka. „Je to takový souboj o to, kdo rezignuje,“ konstatuje Tonda, který rezignoval na styl filmu. Režisér Fernando Meirelles používá rozkolébanou kameru, zběsilý střih i překotnou perspektivu a míchá záběry z televize i velkou černobílou retrospektivu života papeže Františka. Podle Aleše ale film funguje jako dobrý román a považuje ho za úspěšnou snahu. Stojí na věci, která Netflixu chyběla, a tou je kvalitní scénář. Na svědomí ho má v tomto případě Anthony McCarten, stejně jako u filmů Bohemian Rhapsody nebo Teorie všeho. Celkově by Aleš film zařadil mezi top 3 filmy z produkce této platformy. Podle moderátorů by měl Netflix točit už jenom filmy o papežích, fotbalistech a seriály o zaklínačích.

Zaklínač je osobitá adaptace povídek Sapkowskeho a guilty pleasure pro znalce literatury i videoher. Americké kritiky mají tendenci srovnávat sérii s Hrou o trůny. Podle kluků jde ale o dvě nesrovnatelné záležitosti s jinou poetikou. Přestože se adaptace jako fanoušci literární předlohy báli, překvapivě se volba vyplatila a v sérii dobře funguje uzavřenost příběhů.

Nejlepším světovým režisérem je prý Zdeněk Troška. Konkuruje mu Zdeněk Srstka nebo snad Fernando Meirelles? Pusťte si Čelisti!

Spustit audio

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Kdo jste vy? Klára, nebo učitel?

Tereza Kostková, moderátorka ČRo Dvojka

jak_klara_obratila_na web.jpg

Jak Klára obrátila všechno vzhůru nohama

Koupit

Knížka režiséra a herce Jakuba Nvoty v překladu Terezy Kostkové předkládá malým i velkým čtenářům dialogy malé Kláry a učitele o světě, který se dá vnímat docela jinak, než jak se píše v učebnicích.