Co poslouchat po Zkouškovým? Poznejte další skvělé podcastové série

19. květen 2020

Doposlouchali jste už všech šest dílů Zkouškovýho? Chcete se ponořit do současné podcastové tvorby více? Poslechněte si nový díl popkulturního pořadu Radia Wave, ve kterém o dobré tipy nebude nouze.

Vody americké podcastové tvorby rozčeřila v Brooklyně usazená společnost Gimlet, která se postarala i o jeden z největších hitů podcastové fikce Homecoming. Ten dokonce minulý rok zadaptoval Amazon Prime do televizní podoby s Julií Roberts v hlavní roli a získal mimo jiné nominaci na Zlatý glóbus pro nejlepší dramatický seriál. Už původní audioseriál je ale plný známých herců. Catherine Keener, Oscar Isaac, David Schwimmer, Amy Sedaris nebo Michael Cera jsou navíc podle Hany Řičicové výborní, stejně jako odvážná forma, kde se míchají záhadné nahrávky s telefonáty a linkou „skutečného světa po průšvihu, o kterém moc lidí neví“.

Issu Rae zná většina českých diváků jako tvář seriálu Nesvá, jehož skvělou čtvrtou řadu v současnosti vysílá kabelová televize HBO. Ještě předtím ale Rae natočila webseriál Awkward Black Girl, na jehož základech je seriál Nesvá postaven, a v té samé době také vytvořila podcastový seriál Fruit. Ten v podstatě deníkovou formou vypráví příběh profesionálního hráče amerického fotbalu, který ohledává v macho-sportovním světě svou sexualitu a zároveň zjišťuje, kým skutečně je a chce být. Pokud vás zajímají další tipy na hrané podcastové seriály, poslechněte si i zbytek celého dílu.

Čtěte také

Zajímavé jsou ale i nefikční podcastové série, takzvané true crime podcasty, na které je odborník Hana Trojánková Biriczová. Ta doporučuje například To Live and Die in LA – dvanáctidílný podcast o pětadvacetileté začínající herečce Adey Shebani, která zmizela v Los Angeles, kde se snažila uspět ve filmovém průmyslu. V únoru 2018 odešla ze svého bytu a od té doby už ji nikdo neviděl. Investigativní podcast novináře Neila Strausse podle Biriczové detailně pracuje s výpovědmi svědků, důkazním materiálem nebo forenzními experty a supluje práci laxní policie.

Další tip pochází z dílny BBC a i ten vypráví o zmizení jedné ženy. Ruža Ignatova ale zmizela z jiného důvodu. Založila totiž kryptoměnu OneCoin, kterou časopis Times označil za jeden z největších podvodů v dějinách. V současnosti je hledaná v několika zemích a americké soudy ji obvinily z podvodu a dalších trestných činů. Ignatova se svými spolupracovníky na měně vydělala celosvětově přes 4 miliardy dolarů, o ty ale kvůli nim zřejmě navždy přišli lidé, kteří si na internetu měnu koupili. Proč je podle Hany tento podcast vůbec tím nejlepším, co za dlouhou dobu slyšela, se dozvíte v novém dílu Kompotu.

Které další seriály od Gimletu má smysl poslouchat? Kolik lidí zmizelo ve Spojených státech amerických? A jak se to má s novým klipem Katy Perry? Poslechněte si nový díl.

Spustit audio

Související

Více z pořadu

Mohlo by vás zajímat

E-shop Českého rozhlasu

Starosvětské příběhy lesníků z časů, kdy se na Šumavě ještě žilo podle staletých tradic.

Václav Žmolík, moderátor

ze_světa_lesních_samot.jpg

3x Karel Klostermann

Koupit

Komplet obsahuje dva šumavské romány Ze světa lesních samot, V ráji šumavském a povídkový soubor Mrtví se nevracejí z pera klasika české literatury Karla Klostermanna (1848 - 1923), který tomuto kraji zasvětil celé své dílo.