Czeching 2021 vyhrála zpěvačka Amelie Siba. Finalisty ocenil zaplněný prostor Fuchs2 i mezinárodní porota

6. září 2021

Devátý ročník exportního projektu Czeching vyvrcholil slavnostním vyhlášením v klubu Fuchs2. U mezinárodní poroty složené ze zástupců festivalů a rádií nejvíc uspěla písničkářka Amelie Siba, která díky tomu příští rok vyrazí na největší evropský showcaseový festival Eurosonic Noorderslaag. 

Společně s producentem dné, zpěvačkou Giudi a kapelou Bert and Friends se představili před zaplněným klubem na pražské Štvanici. „Letošní ročník byl opravdu ambiciózní a kvalitu všech lidí v mezinárodní konkurenci potvrzuje i dnešní celková atmosféra,“ myslí si Aleš Stuchlý, hudební dramaturg Radia Wave. Vůbec poprvé se představení všech finalistů Czechingu konalo společně s narozeninami Radia Wave a tomu odpovídala i rekordně vysoká návštěvnost. 

Vítěze, který získá možnost nahrát singl, natočit videoklip, jeho hudba se dostane do výměny Evropské vysílací unie a vyrazí na festival Eurosonic Noorderslaag, letos vybírala šestnáctičlenná mezinárodní porota složená ze zástupců festivalů a rádií z 13 zemí.

Amelie Siba, vítězka Czechingu 2021

První a poněkud klidnější půlka večera patřila koncertu Amelie Siby a setu producenta Ondřeje Holého, který si říká dné. Podle porotce Stefana Trischlera z rakouského radia FM4 právě jeho hudba otevírá vtahující hudební světy. 

Žánrově fluidní zpěvačka Guidi, která podle poroty představuje sebevědomý současný pop, pak ve Fuchsu svojí energickou performancí nasadila o poznání rychlejší tempo. Zcela zaplněný klub před vyhlášením vítěze ještě zcela zhypnotizovala kapela Bert and Friends. Jako jeden z největších taháků celého večera pro diváky byla velkým favoritem na vítězství i u porotců. 

15. narozeniny Radia Wave & Czeching Showcase: Bert & Friends

Vůbec nejvíc je ale oslovila nejmladší účastnice letošního ročníku – Amelie Siba. „Strašně mě to těší. Byl to fajn večer a celý koncert jsem si po dlouhé době hrozně užila. Díky tomu mám teď nejlepší pocit a další věci navíc jsou taky hezký,“ reagovala bezprostředně po vyhlášení výsledků osmnáctiletá zpěvačka. 

Všechny informace o průběhu letošního Czechingu a zprávy o další hudební cestě zpěvačky Amelie Siby najdete na wave.cz/czeching

Porotci na jejím vystupování nejvíc vyzdvihovali skladatelské a textařské kvality, třeba Lisa Schneider z rakouského rádia FM4 nejvíc ocenila fakt, že její texty minimalisticky popisují velká témata a její tvorba zapadá do generace písničkářek jako Phoebe Bridgers nebo Julien Baker. „Čistota a velikost jejího hlasu letos opravdu vyniká a sedí písničkám i produkci. Kdybych její jméno viděla na plakátu festivalu, hned bych na ni šla,“ doplňuje ji Bethan Elfyn, hudební redaktorka BBC Wales.                              

Jak probíhal letošní Czeching Showcase v přeplněném klubu Fuchs2? Připomeňte si atmosféru koncertů Czechingu v reportáži. 

autor: Jiří Kordík